Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın doğusunda iç savaşı sonlandıran Minsk Anlaşması’nın yeniden yazılma girişimlerine ve bölgeye Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü askerleri gönderilmesine asla izin vermeyeceklerini söyledi. Kiev’in tekliflerine uyup, Avrupa Birliği’nin (AB) böyle bir çalışma başlatmasının akıl dışı olacağını ifade eden Lavrov, Minsk Anlaşması’nın bozulması durumunda neler yaşanacağını düşünmek istemediğini belirtti.

Minsk’te anlaşma sağlamak için 17 saatlik bir görüşme yapıldığını, belgelerde Kiev, Luganks, Donetsk temsilcilerinin imzaları olduğunu ve anlaşmanın BM Güvenlik Konseyi’nde oy birliğiyle kabul edildiğini kaydeden Lavrov, "Minsk Anlaşması, Rada’da oylanan kadar farklı yorumlanamaz. Seçimler gibi pratik konuların Donetsk ve Lugansk’la müzakere edilmesini öngörüyor. Buna uyulmuyor. Bölgeye vaat edilen özel statü bir an önce verilmeli." çağrısında bulundu.

Ukrayna parlamentosu Donetsk’e özel statü verilmesi ile ilgili yasayı önceki gün kabul etti. Ancak uygulamanın seçimlerden sonraya bırakılması, bölgenin işgal altında olduğunun ilanı ve statünün daraltılması Moskova’nın ve yerel milis güçlerin tepkisine neden oldu.

AB’NİN DELİ OLMASI LAZIM

Rus televizyonlarına konuşan Lavrov, Ukrayna’nın doğu bölgesine BM'nin barış gücü askerlerini yerleştirilmesine izin vermeyeceklerini, BM Güvenlik Konseyi’nde yapılacak herhangi bir oylamada oy dahi kullanmayacaklarını vurguladı. Rus Bakan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun bu yöndeki çağrısını oyalama hamlesi olarak niteledi.

Ukrayna’nın doğusunda milis güçleri kabul etmeden AB barış gücü misyonu başlatılmasına da tepki gösteren Lavrov, "Bunu yapmak için deli olmak lazım. AB, Balkanlar'da olduğu gibi iki tarafın da istemesi durumunda bunu uyguluyor. İki taraf da kabul etmedikçe AB böyle bir adım atmaz.” öngörüsünde bulundu.

Ukrayna’da barış istemeyenlerin Poroşenko’ya baskı yaptığını savunan Lavrov, Almanya ve Fransa’dan anlaşmanın uygulanması için Kiev’e baskı yapmalarını talep etti.