Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın sınırlarının dibinde NATO’nun askeri hareketliliğinin artmasının Avrupa’da güven inşasına katkı sağlamadığını, gerekli karşılığı vereceklerini söyledi.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ile Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından basına açıklamada bulunan Lavrov, “Rusya sınırlarının dibinde askeri hareketliliğin artırılması Avrupa ve Atlantik’te güven inşasına katkı sağlamıyor. Elbette biz bu gelişmelere gerekli karşılığı vereceğiz…” dedi.

Lavrov, NATO ile yaşanan bu tür sorunların eşit ve karşılıklı saygıya dayalı olarak çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kiev yönetiminin Minsk Anlaşması’da yer alan askeri tedbirleri erteleyerek, Temas Grubu’nun çalışmalarını bloke ederek barış sürecini engellediği eleştirisi getiren Lavrov, “Batılı ülkeler bunu göremiyor olabilir. Bizim bu konuya dikkatleri çekmemiz gerekiyor. Minsk Anlaşması uygulanarak Ukrayna’da tansiyon düşürülebilir.” dedi.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımları eleştiren Lavrov, “Biz yaptırımları tartışmıyoruz. Onlar bizim tercihimiz değildi. Bu konuda Avrupalı ortaklarımızdan bir talebimiz olmayacak. Yaşam her şeyin düzene konmasına yardımcı olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Yaptırımların İspanya ekonomisi açısından büyük zararlar verdiğini belirten İspanyol Bakan Margollo, “Tarım sektörü başta olmak üzere, büyük kayıplarımız var. Ben yaptırımların genişletilmesi konusunda herhangi bir gerekçe görmüyorum.” eleştirisi getirdi.

İspanyol Bakan, çok büyük bir ülke olan Rusya’nın katılımı olmadan mevcut sorunları çözmenin zorluğuna dikkat çekti.