Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ortadoğu’da sorunların giderek arttığını ve barışın çıkmaza girdiğini iddia etti.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nabil El-Arabi ile görüşmesinde açıklamalarda bulunan Lavrov, “Sorunların sayısı giderek artıyor. Irak, Suriye, Libya, Yemen, Ortadoğu barış süreci çıkmaza girdiği için bizde derin endişeye neden oluyor” dedi. Arap Birliği’nin İsrail ve Filistin arasında yaşanan sorunların çözümünde daha aktif rol alması gerektiğini belirten Lavrov, “Biz Arap Birliği'nden İsrail-Filistin barış süreci dahil tüm bu sorunların çözümünde daha etkin olmasını istiyoruz” çağrısında bulundu.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki ile de görüşen Lavrov, İsrail-Filistin sorununun çözümünde “iki grup için iki devlet” prensibini olumlu bulduklarını, uluslararası toplumun da aktif bir şekilde bu yaklaşımı desteklemesi gerektiğini söyledi. Rus bakana göre böylece İsrail ve Filistin’in çıkarları garanti altına alınabilir.

Lavrov, Moskova’da dün başlayan ve İsrail-Filistin barış sürecine katkı sağlamak amacı ile Birleşmiş Milletler himayesinde düzenlenen foruma gönderdiği mesajında da Ortadoğu Dörtlüsü görüşmelerinin başlaması için ikili kanallar ve uluslararası düzeyde katkı sağlamayı sürdüreceklerini belirtti. ABD öncülüğünde 2013 yılında başlayan son İsrail-Filistin görüşmeleri 2014 baharında herhangi bir ilerleme sağlanamadan sona ermişti.