Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesinden yana olduklarını, Türkiye ve Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına dair protokolün hayata geçirilmesi için Moskova’nın elinden geleni yapacağını söyledi.

Sputnik Radyosu’nda sorulara cevap veren Lavrov, “Rusya, Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinden yana. Yukarı Karabağ krizinin çözülmesini, Azerbaycan ve Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesini de istiyoruz. Bunun için bir çok alanda çalışmalar da yapıyoruz.” dedi.

Ankara ve Erivan’ın sınırların açılması, işbirliğinin geliştirilmesi gibi bir dizi maddenin yer aldığı protokolü desteklediklerini ifade eden Lavrov, “Ancak Türk tarafı belgeyi onaylamadığı için yürürlüğe girmedi. Bunun gerçekleşmesi için aktif olarak çalışmayı sürdüreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Dönemin Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan Türkiye ile diplomatik ilişkilerin normalleşmesine yönelik protokolü 10 Ekim 2009’da imzalamıştı.

Ermenistan anayasa mahkemesinin protokol meclise gelmeden yaptığı değişiklikler üzerine Türkiye de protokolü beklemeye aldı. Ardından da Erivan 22 Nisan 2010’da anlaşmayı askıya aldığını açıkladı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 16 Şubat 2015’de aldığı kararla protokolü meclis gündeminden tamamı ile geri çekti. Böylece iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesini öngören adım atılamadı.

Protokolün parlamentolarda onaylanmasının ardından, iki ay içerisinde Yukarı Karabağ sorunu nedeni ile 1993’ten bu yana kapalı olan sınırın açılması planlanıyordu. İki ülke çeşitli alanlarda ve düzeylerde komisyonlar kurmayı ve uluslar arası uzmanların da katılımı ile tarihsel boyuta ilişkin de bir alt komisyon kurulmasını kabul etmişti.

1915 olayları ile ilgili de konuşan Lavrov, ABD’nin ne karar vereceğini bilmediklerini söyledi. Lavrov, “Biz kararımızı yıllar önce verdik. Kitlesel katliamların mağdurlarını anmamız, diğer ülkelerle ilişkileri bozmamız anlamına gelmiyor. Yukarı Karabağ sorununun çözülmesi için en fazla çabayı ortaya koyan ülke Rusya.” savunmasında bulundu.