Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye krizinin çözülmesi için muhalefet ve hükümet temsilcilerinin ortak bir masaya oturması ile ilgili konuları ele aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tarafların Suriye krizinin nasıl sonlandırılacağı ile ilgili konu başta olmak üzere, 30 Haziran 2012’de kabul edilen Cenevre Mutabakatı’nın uygulanması için Suriye muhalefeti ve hükümetin ortak masa etrafında bir araya gelmeleri ile ilgili hazırlıkları değerlendirdiği kaydedildi.

SMDK BAŞKANI’NDAN ESED TEPKİSİ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un önceki gün PYD Eş Başkanı Salih Müslim’le görüşmesinin ardından bugün de Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halit Hoca ile bir araya geldi.

Lavrov - Hoca görüşmesinde, Suriye muhalefetinin tek çatı altında birleşmesi ve terörizme karşı mücadele konuları ele alındı. Hoca geçiş hükümetinde Suriye lideri Beşşar Esed’in yer almasına karşı olduklarını yineledi.

Suriye’de askeri çözüme karşı çıkan Moskova, Irak ve Suriye hükümetleri, Kürt yönetimleri ve bölgesel güçlerin ortak bir koalisyon kurarak terör örgütü IŞİD’le mücadele etmesi önerisinde bulundu.