MOSKOVA (AA) - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin'in, Rusya’da tutuklu bulunan ve mahkemenin tutumunu protesto etmek için açlık grevine başlayan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun Ukraynalı hekimler tarafından muayenesi konusunu görüştükleri bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna tarafının isteği üzerine Klimkin ve Lavrov arasında telefon görüşmesi yapıldığı ve Klimkin'in, Ukraynalı hekimlerin Savçenko'yu muayene etmesi konusunu dile getirdiği belirtildi.

-Bütün ziyaretleri iptal

Görüşmede Klimkin'e, Savçenko'nun "kışkırtıcı davranışları ve mahkemeye hakaret etmesi" nedeniyle mahkeme kararı doğrultusunda Ukraynalı hekimler tarafından muayene edilemeyeceğinin aktarıldığı kaydedildi.

Mahkemenin ayrıca, davayla ilgili kararın okunacağı 21 Mart 2016 tarihine kadar Savçenko'ya yapılacak bütün ziyaretleri iptal ettiği bildirildi.

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu Üsteğmen Savçenko, 18-19 Haziran 2014’te Lugansk bölgesindeki Sçastye şehri yakınlarında, sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı.

-Letonya'dan Rusya'ya çağrı

Öte yandan Letonya, Rusya'da tutuklu bulunan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko'nun derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Letonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Kendisine karşı yapılan Rus mahkemesindeki davayı yasa dışı olarak görüyoruz. Rusya'nın ithamları asılsız, Savçenko'nun gözaltında bulunması da yasalara aykırıdır" denildi.


Muhabir: Vügar Novruzoğlu, Rustam Mikayilli