Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin öncülüğünde Türkiye’de Suriyeli muhalif grupların eğitilmesinin dar görüşlü bir yaklaşım olduğunu, bu grupların Suriye’de bazı noktalarda teröristlerin yanında yer alabileceği uyarısında bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zeyid El Nahyan’la birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Lavrov, “En azından bu kısa görüşlü bir yaklaşım. Önceki yılların tecrübeleri bunu ispat ediyor. Ilımlı muhalif olarak tanımlanan, silah ve para verilen, yabancılar tarafından eğitilen muhalif gruplar gerek para ile satın alınarak, gerekse ideolojik nedenlerle terörist gruplara dahil oldu.” eleştirisi getirdi.

Suriye muhalefetinin “eğitilip donatılması” ve Suriye muhalefetine destek verilmesi konusunda aynı fikirde olmadıklarını ifade eden Lavrov, “Tüm hikayenin nasıl sonuçlanacağından korkuyorum. Biz ABD ile diyalogu sürdürüyoruz. Suriye’de bulunan ulusal grupların tamamı arasında diyalogun geliştirilmesi gerekiyor.” dedi.

Lavrov açıklamasında Suriye’de taraflar arasında diyalogun teşvik edilmesinin sadece ABD ve Rusya açısından önemli olmadığını, Suudi Arabistan, İran, Türkiye, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bölge ülkeleri açısından da önemli olduğunu ifade etti.

IŞİD ile mücadele için Suriyeli muhalif savaşçıların eğitimi konusunda, Ankara ile Amerika arasında daha önce mutabakata varılan ‘eğit-donat’ programı hayata geçti. Türkiye sınırları içerisindeki eğitimler, çarşamba günü Jandarma’ya ait olan Kırşehir-Hirfanlı’daki kampta başladı. Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ilk etapta ağırlıklı olarak Türkmenlerden oluşan yaklaşık 70 kişilik gruba keşif, gözetleme, sabotaj ve sızma gibi eğitimler verilecek. Toplamda ise bu sayının 2 bini bulması bekleniyor.