Uluslar arası Lahey Tahkim Mahkemesi’nin petrol devi Yukos’un usulsüz kamulaştırıldığı gerekçesi ile Rusya’ya verilen 50 milyar dolarlık cezanın tahsil edilebilmesi için Avrupa ülkeleri harekete geçti. Belçika ve Fransa, diplomatik misyonlar hariç ülkede bulunan Rusya devletine ait mal varlıklarına el koyma kararı aldı.

Belçika ve Fransa’nın kararına sert tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya mahkemelerinin de Rusya’ya karşı harekete geçen ülkelerin mal varlıklarına el konulması yönünde benzer karar alabileceğini söyledi.

Belçika’nın Rusya’nın diplomatik hesaplarına el koyması konusunda da sert konuşan Lavrov, “Belçika yönetiminde aklı selimin öne çıkmasını ümit ediyoruz. Moskova, Belçika’nın Moskova Büyükelçiliği hesaplarına el koyma gibi bir karşılığa gitmez. En azından diplomatik misyon hesapları ve mal varlıkları ile ilgili bu yaklaşımın olmamasını ümit ediyoruz. Belçika’nın bu yöndeki adımı meşru değil. Diplomatik ilişkileri düzenleyen Viyana Konvansiyonu’na aykırı.” eleştirisi getirdi.

Rus Bakan, St.Petersburg’da düzenlenen Uluslar arası Ekonomik Forum’la eş zamanlı olarak adımların atılmasına da dikkat çekti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vasili Nabenzia, Moskova’nın muhtemel karşı adımlar konusunda çalışma yaptığını söyledi. Rusya’nın bu girişimlerin üstesinden gelebileceğini kaydeden Nabenzia, “Bu hukuki bir süreç. Alınan tedbirler siyasi olmamalı. Burada hukuki bir cevap gerekiyor. Avrupa ülkelerinde yaşanan bu gelişmeler Rusya tarafından cevapsız bırakılmayacak. Bu inisiyatifi başlatanlar Rusya’nın cevap vereceğinin farkında olması gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.