Fransa'da gerçekleştirilen anket, aşırı sağ parti Milli Cephe(FN) lideri Marien Le Pen'in iki sene sonra gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en büyük adayı olduğunu ortaya koydu.

Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü (İFOP) tarafından gerçekleştirilen ankette Le Pen ilk kez yüzde 30 bandının üzerine çıktı. Ankete göre, yarın seçim olsa halkın yüzde 33'ünün tercihi Marine Le Pen olacak.

İFOP'un anketine göre aşırı sağ lider, Cumhurbaşkanı François Hollande ile eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin aday olduğu bir seçimde oyların yüzde 29'unu alarak ilk sırada yer alıyor. Nicolas Sarkozy yüzde 22,5 ile ikinci, Cumhurbaşkanı Hollande ise yüzde 18 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği'nin (UMP) cumhurbaşkanı adayının Sarkozy yerine eski Başbakan ve Dişişleri Bakanı Alain Juppe olması halinde ise Le Pen oyların yüzde 32'si ile yine ilk sırada yer almayı başarıyor. İktidar partisi Sosyalist Parti'nin (PS) adayının Başbakan Manuel Valls olması halinde ise Marine Le Pen ilk turdaki oyunu yüzde 33'e çıkarıyor.

Anket, seçimlerin ikinci turuna kalmasına kesin gözüyle bakılan Le Pen'in Elysee'ye çıkmasının ise bir hayli zor olduğunu ortaya koyuyor. Ankette, aşırı sağ parti liderinin ikinci turda yarışacağı tüm rakiplerine karşı seçimi kaybedeceği aktarıldı. Buna göre Le Pen eğer seçimlerin ikinci turuna Hollande ile kalırsa oyların yüzde 49'unu, Sarkozy ile kalırsa ise yüzde 38'ini elde edebiliyor.

Fransa'da 2017 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu Nisan, ikinci turu ise Mayıs ayında gerçekleştirilecek.