Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen AB Doğu Ortaklığı Zirvesi'ne katılan İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupalı liderlere AB'den çıkışla ilgili 2017’de planladığı referandumla ilgili bilgi veriyod.

David Cameron, 7 Mayıs’ta kazandığı genel seçimin ardından bugün AB’li mevkidaşlarıyla ilk defa bir araya geliyor. Görüşmelerde, İngiltre'nin AB üyesi olarak devam edip etmeyeceğine dair 2017'de yapılması planlanan referandum ve İngiltere'deki yeni göçmenlik yasasının konuşulması bekleniyor. Cameron’ın görüşmelerde, sınırlarında kontrolün sağlanması, serbest dolaşım ve göçe ilişkin konularda sınırlama getirilmesine ilişkin yeni düzenlemeleri mevkidaşlarıyla paylaşacağı tahmin ediliyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Polonya Başbakanı Ewa Kopacz’la görüşen David Cameron’ın, gün içinde de Macaristan Başbakanı Victor Orban, İsveç Başbakanı Stefan Lofven ve Letonya Başbakanı Laimdota Straujuma’yla da temasta bulunması bekleniyor.

Cameron’ın gündeminde AB'nin lider ülkeleri Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel ve Fransa'nın Cumhurbaşkanı François Hollande ise resmi görüşmesi yok. İngiltere liderinin gelecek hafta Berlin ve Paris’e giderek bu konuları ele alması bekleniyor. Ayrıca, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın Pazartesi günü, Başbakan Cameron’la görüşmek üzere başkent Londra’ya geleceği bildirildi.

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron zirve toplantısında basına yaptığı açıklamada, “Sadece tek bir şey için kararlıyım; o da halkım için AB konusunda yapılacak yeni düzenlemelerle, İngiliz halkının referandumda doğru karar vermesini sağlamak.” dedi.

Öte yandan, İngiltere Başbakanı David Cameron, genel seçimin ardından göçmenlik konusunda düzenlenecek yeni yasalar için çalışmalara başladı. İngiltere başbakanı dün yaptığı açıklamada, AB’den ülkeye gelen göçmenlerin sayısının arttığını belirtmiş ve yasadışı göçmenlere yönelik yeni planları açıklamıştı.