Belçika’nın ve dünyanın en köklü üniversitelerinden Katolik Leuven Üniversitesi, oruç tutmanın zihinsel ve fiziksel performans açısından bir zararı olmadığını belirtti. Üniversite tarafından yapılan araştırmada, oruçlu olanların hafızalarının daha da kuvvetlendiği ve konsantrasyonlarının arttığı sonucuna varıldı.

Belçika’nın en büyük üniversitesi Katolik Leuven Üniversitesi, İslam dininin 5 şartından biri olan orucu inceledi. Araştırma görevlileri, oruç tutanların yorgun gözükmelerine rağmen, oruç tutmanın sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmediğini belirtti

Araştırmayı yürüten Profesör Lode Godderis, uzun süreli oruçlarda sağlığı etkileyen bazı faktörlerin görüldüğünü ifade ederek, "Enerji eksikliği, uyku problemleri, baş ağrısı, hafıza sorunları gibi problemler ortaya çıkabiliyor. Ancak sahur yapılmasıyla bunların önüne geçiliyor.” dedi.

Araştırmada, 20 denek 3 farklı zaman diliminde incelendi. Ramazan ayı haricinde bir ayda, Ramazan’ın ortasında ve Ramazan ayının son haftasında gözlemler yapıldı. Bu süreçlerde yeme ve uyku alışkanlıkları araştırıldı. Bunların yanında konsantrasyon, hafıza ve el-göz koordinasyonları ölçüldü.

Yapılan ölçümler sonrasında oruç tutanların kısa dönem hafızalarında güçlenme, el-göz koordinasyonlarında da olumlu etki görüldüğü aktarıldı. Yine oruç tutanların konsantrasyonlarında çok net bir güçlenme olduğu belirtildi. Oruç tutmanın reflekslerde de herhangi bir azalmaya sebep olmadığı, anyı zamanda tepki kabiliyetinde de gerileme yaşatmadığı aktarıldı.

Profesör Goddelis, mevcut bilgilere dayanarak oruç tutmanın insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunun söylenemeyeceğini belirtti. Oruç tutacak insanlara tavsiyelerde de bulunan Goddelis, "Yeterli miktarda uyuyun, iftar ve sahurlarda yine yeterli miktarada yemek yiyin ve sıvı alın.” dedi.