Batı Afrika ülkesi Liberya, 2013 Aralık ayından beri hayatı felç eden Ebola salgınının etkisinin azalması ile normal hayata dönmeye başladı. 4 milyon nüfuslu ülkede sınırların açılması ve eğitimin başlamasının ardından geceleri sokağa çıkma yasağının da kaldırılması Liberyalılara bayram havası yaşatıyor.

Başkent Monrovia, sokağa çıkma yasağının ardından en çok kutlamaların yaşandığı yer. Binlerce insan yerli müzik eşliğinde Afrika dansı yaparak özgürlüklerini kutluyor.

Henüz tedavisi bulunamayan ve deneysel aşıların geliştirildiği Ebola virüsü Liberya, Gine ve Sierre Leone’de Aralık 2013'den beri yaklaşık 9 bin 500 insan hayatını kaybetti. Öte yandan bazı kaynaklar gerçek rakamın çok daha fazla olduğunu iddia ediyor.

Dünya Bankası’ndan en son yapılan açıklamaya göre Ebola’nın bölgeye zararı 6,2 milyar dolara ulaşabilir. Banka daha önce 25 milyar dolar zarar tahmininde bulunmuştu.

Liberya hükümeti Ebola’nın yayılmasını önlemek için 6 Ağustos’tan itibaren saat 21.00’den sabah 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı uyguluyordu. Yasak bazı zamanlar biraz daha geç vakitlere alınıyordu.

Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf'ın önümüzdeki günlerde ABD'ye yapacağı gezide Barack Obama ile, Ebola'nın zararlarını telafi etme konusunda görüşmeler yapacağı bildirildi.