Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve THY Genel Müdürü Temel Kotil, IŞİD örgütüne katılmak amacıyla Suriye’ye geçtiği tahmin edilen 3 genç kızla ilgili bilgi vermeleri için İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’na davet edildi.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre Kotil ve Bilgiç, Avam Kamarası’ndan seçilen bir komitenin, kaçan 3 genç kıza yönelik sorularını yanıtlayacak. 10 Mart Salı günü için davet edilen THY genel müdürü ve büyükelçinin izahat vermesi istenen komitenin başkanlığını ise İşçi Partisi’nden Keith Vaz üstlenecek. Keith Vaz'ın, IŞİD’e katılmak amacıyla İngiltere’den kaçan ve 3 kızın sınıf arkadaşı olan diğer genç kızla beraber toplamda 4 kişinin, THY ile seyahat ederek örgüte katılmasından havayolu şirketini sorumlu tutması dikkat çekti.

15 yaşındaki Shamima Begum ile Amira Abase ve 16 yaşındaki Kadiza Sultana’nın geçen hafta Salı günü İngiltere’nin başkenti Londra’daki Gatwick Havaalanı’ndan THY’nin İstanbul’a düzenlediği bir seferle yolculuk ettiği tespit edilmişti.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise yaşanan olayların ardından, hava yolları şirketlerinin çocukları sorgulamadan ve kimliğini tespit etmeden seyahat etmesine izin vermemesi gerektiğini ifade etmiş, THY’nin kaçan 3 kızın yolculuk yapmasına izin vermesine tepki göstermişti.

Cameron, İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May ve Ulaştırma Bakanı Patrick McLoughlin’in de gençlerin radikal örgütlere katılma eğilimine yönelik seyahat etmeden önce şüpheli bulunanların sorgulanması için havayolları şirketlerine yeni düzenlemeler getirilmesi amacıyla toplantı yapacağına işaret etmişti.