İngiltere’nin başkenti Londra’da en çok tercih edilen ulaşım aracı olan metrolarda 24 saatlik grev başladı. Kentte ulaşım, kaosa döndü.

İngiltere’nin başkenti Londra’da hızlı ve kolay olarak en çok tercih edilen ulaşım yolu olan metroda çalışanlar, ek mesai ve maaşlara ilişkin anlaşmazlık sebebiyle greve başladı. Metro çalışanlarının dün akşam yerel saatle 18.30’dan (TSİ 20.30) beri sürdürdüğü grev nedeniyle kentte ulaşım kaosa döndü.

Grev, 2002 yılından bu yana başkentte bütün metro hatlarının durduğu ilk grev olma özelliği taşıyor. Demiryolu, Deniz ve Ulaşım Sendikası (RMT) ve Maaşlı Ulaşım Çalışanları Birliği’nin (TSSA) ve Tren Makinistleri Sendikası’nın (ASLEF) ortak aldığı karar sonucu gidilen 24 saatlik grevde, ulaşım vatandaşı olumsuz yönde etkiliyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren kentin birçok noktasında bulunan otobüs durakları doldu. Başkentte, Belediye Başkanı Boris Johnson’ın ulaşıma alternatif olarak getirdiği ‘Boris Bisikletleri için uzun kuyruklar oluştu.

Öte yandan, dün başlayan grev için Londra Ulaşım Kurumu (TFL), alternatif ulaşım seçeneklerini, tren istasyonlarında hazırlanan afişler ve e-posta aracılığıyla duyurdu. TFL, Londralı yolculara yürüme mesafesi olan yerlere mümkün olduğunca yürümeyi ve bisiklet kullanılmasını tavsiye etti. TFL ayrıca, ulaşımın aksamaması için grev boyunca 200 ek otobüs seferi ve nehir üzerinden sağlanan vapur seferlerinin de arttırıldığını duyurdu.

Londra’da her gün yaklaşık 4 milyon kişinin metroyla yolculuk ettiği tahmin ediliyor. Şimdilik sadece gece yarısına kadar hizmet veren metro seferlerinin, kentteki 5 büyük tren hattında 12 Eylül’den itibaren 24 saate dönüştürülmesi planlanıyor. Sendikalar ise 24 saate çıkarılacak hizmete karşılık, metro çalışanları ve makinistlerin ek mesai ve maaşlarının yeterli seviyede artırılmadığını iddia ediyor.

Grev, 10 Temmuz Cuma günü sona erecek. Sendikaların ise Pazartesi günü Londra Metrosu yönetimi ile görüşmelere devam etmesi bekleniyor.