İngiltere’de 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, coşkuyla kutlandı. Başkent Londra’da düzenlenen kutlamalara, binlerce çalışan katıldı.

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen yürüyüş ve mitinge, farklı uluslardan, kamu çalışanları, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, savaş karşıtı gruplar, etnik toplum örgütleri ve sendika üyeleri binlerce kişinin katıldığı gözlendi. Yerel saatle 13.00’da, Londra’nın Clerkenwell Green bölgesinde toplanan göstericiler, Londra’nın merkezindeki Trafalgar Meydanı’na yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe katılan arasında Britanya Alevi Federasyonu, Kürt dernekleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye Komünist Partisi, Çarşı Londra gibi Türkiye kökenli göstericiler de dikkat çekti. Katılanlar arasında bir kişinin köpeği ise yürüyüşün maskotu oldu. Köpeğin üstünde “Kutsal gezegen, atom bombasına hayır” yazılı pankart ise basının ilgi odağındaydı.

1 Mayıs gösterilerinin, İngiltere’de 7 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlere yakın olması nedeniyle de Başbakan ve Muhafazakar Partisi lideri David Cameron’a yönelik atılan sloganlar ağırlıktaydı. Yürüyüşte, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Tasarrufa hayır”, “Kesintiye Hayır”, “Irkçılığa son ver”, “Uluslararası Dayanışma”, “Özelleştirmeye Hayır” sloganlarının yazılı olduğu pankartlar taşındı. Yürüyüş ilerlerken, yüzü maskeli bir grubun polise karşı yaptığı taşkın hareketlere ise polis müdahale etmedi. Göstericiler olaysız şekilde meydana ulaştı.

Örgütlerin miting alanına varmasının ardından da sendika başkanları konuşma yaptı. Trafalgar Meydanı’nda çıkan konuşmacılar arasında ise İtfaiyeciler Sendika Başkanı Matt Wrack, İstanbul’da Taksim Meydanı’nda polisin göstericilere karşı yaptığı müdahaleye dikkat çekti. Wrack, “Şu an Taksim Meydanı’nda polis 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayan işçi arkadaşlarımıza saldırıyor. Yalnız olmadıklarını gösterelim. Yaşasın 1 Mayıs.” şeklinde konuştu.

Londra’daki gösteriye katılan göstericiler arasında bulunan Türkiye kökenli Bektaş Özcan (58) ise Cihan Haber Ajansı muhabirine, “Biz bu yabancı ülkede bayramı ne güzel kutluyoruz. Hiçbir sorun, hiçbir gaz, hiçbir polis, hiçbir baskı olmadan rahatlıkla kutlayabiliyoruz.” şeklinde konuştu. Türkiye’de Taksim Meydanı’ndaki polis müdahalesine dikkat çeken Özcan, 1 Mayıs günü, Taksim Meydanı’nda yapılmak istenen gösterilere engel olunmasına anlam veremediğini söyledi. Özcan, “Ben 20 senedir İngiltere’deyim, binlerce eyleme katıldım. Daha bir gün, bir polis müdahalesi görmedim.” dedi.