İngiltere’nin ünlü saat kulesi Big Ben’in iki haftadır 6 saniye şaşarak, saat başlarında erken çaldığı ortaya çıktı.

İngiltere’nin başkenti Londra’nın sembolü olarak kabul edilen 156 yıllık tarihi saat kulesi Big Ben’in son iki haftadır 6 saniye şaşarak erken çaldığı duyuruldu. Saatteki hata ilk olarak kulenin saat başı çalan çanlarına yer veren BBC 4 Radyosu program sunucusu Eddie Mair tarafından fark edildi. Program sunucusu Mair, fark ettiği hatayı radyodaki saat sorumlusu Steve Jaggs’a ve saat ustası Ian Westworth’a bildirdi. Saat ustası Westworh ise hata öğrenildiğinden beri saat üzerinde çalışıldığını fakat henüz hatanın sebebinin bilinmediğini açıkladı.

Westworth, 156 yıllık tarihi saat kulesi Big Ben’deki ayarlamaların düzeltildiğini ve Londra sakinlerinin saatlerini gönül rahatlıyla kuleye göre ayarlayabileceklerini duyurdu ancak hatanın kaynağı üzerinde halen çalışıldığını belirtti.

Saatin şaşmasının hava koşulları, atmosfer basıncındaki değişmeler ya da sadece saatin ileri yaşı yüzünden olduğu tahmin ediliyor. Tarihi saat kulesinin bakım ve ayarlamaları saat ustaları tarafından haftada 3 kez yapılmaya devam ediyor.