İran Devrim Muhafızları Kudüs Özel Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani, İran resmi haber ajansı IRNA'ya yaptığı "Suriye ordusuyla hazırladığımız, önümüzdeki günlerde yaşanacak sürprize tüm dünya şaşıracak" açıklamasının ardından 15 bin savaşçının Suriye’ye gittiği iddia edildi.

Lübnan'dan yayın yapan The Daily Star Lübnan asıllı bir siyasetçiden aldığı bilgiye dayandırdığı haberinde, İran, Irak ve Afganistan’dan toplanan ve sayıları 15 bini bulan milis kuvvetlerin Şam'ın Lazkiye kentine gittiği öne sürüldü. Milis kuvvetlerin İdlib şehrinde kaybedilen bölgelerin yeniden kazanılması için operasyon yapacağı belirtiliyor.

Habere göre İran Devrim Muhafızları Kudüs Özel Kuvvetleri Komutanı Süleymani, operasyonu takip etmek için Suriye’nin Lazkiye kentine gitti. Süleymani’nin planladığı operasyonu, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in istemeyerek kabul ettiği de iddialar arasında yer aldı.

Operasyonla, sürekli yenilgi alan Esed taraftarlarının moralinin yükseltilmek istendiği ifade edildi. Operasyonla ayrıca, Haziran ayına kadar İdlib'de kaybedilen bölgelerin yeniden alınmasının da hedeflendiği vurgulandı. Bu bağlamda, Milis kuvvetlerinin İdlib eyaletinde Esed'e karşı savaşan el-Kaide bağlantılı el-Nusra Cephesi'nin ele geçirdiği bölgeleri tekrar kazanmak için savaşacağı belirtiliyor.

Suriye ordusu geçtiğimiz ay Palmira şehrinden IŞİD'e karşı verdiği mücadelede askeri kayıpları önlemek için geri çekilmişti. Geçtiğimiz ayın sonunda ise Suriye'de Esed rejimine ait uçaklar, Halep'e bağlı IŞİD kontrolündeki el-Bab bölgesinde pazar yerine varil bombalarıyla saldırmıştı. Saldırıda en az 59 sivil hayatını kaybetmişti. Halep'in doğusunda muhaliflerin kontrolündeki el-Şaar mahallesine yönelik benzer bir saldırıda ise 12 kişi ölmüştü.