Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, bin metreküp doğalgaz için Rusya’ya 134 dolar ödediklerini, kimsenin bu rakamdan daha düşük Rusya’dan doğalgaz alamayacağını söyledi.

Başkent Minsk’te düzenlediği basın toplantısında konuşan Lukaşenko, “Sınırda bizim doğalgaz ücretimiz bin metreküp için 134 dolar. Hiç kimse bu rakama Rusya’dan doğalgaz alamaz. Çünkü Rusya bizim ortağımız.” dedi.

Belarus’un iç tüketimde kullanılmak üzere aldığı petrole de düşük fiyat ödediğini söyleyen Lukaşenko, “Şimdi şımarıklık yapıp Kremlin’den 80 dolar istemek olmaz. Şimdi bizim durumumuz kötü demek günah.” ifadelerini kullandı.

Daha önce basında yer alan haberlerde Belarus için doğalgaz fiyatlarının 2015’de de aynı seviyede olacağı bilgisi yer almıştı. Şubat ayında fiyatların yeniden gözden geçirilmesi bekleniyor. Belarus 2014’de Rusya’dan 20 milyar metreküp doğalgaz alımı yaptı. 2015’de aynı miktarda alım yapmak istiyor.

Lukaşenko, Belarus’un 2015’de 4 milyar dolar civarında borç ödemesi olduğunu, bunun yeniden yapılandırılması için çalışacaklarını kaydetti.

Belarus’ta yaşanan mevcut ekonomik krizin dış kaynaklı olduğuna değinen Lukaşenko, “Belarus açık ekonomi olduğu için dış piyasalarda yaşanan gelişmelerden etkileniyor. Ukrayna’da yaşanan savaş, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve rublenin devalüasyonu bizim ekonomimizi etkiliyor. Krizi engellemek için aldığımız tedbirler başarılı. Biz sakin bir şekilde çalışıyoruz. Burada sorun olan para. Para ise sessizliği seviyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Belarus bin metreküp doğalgaz için Rusya'ya 134 dolar öderken, Türkiye ise yine aynı miktardaki doğalgaz için Rusya'ya 418 dolar ödeme yapıyor. Türkiye en pahalı doğalgazı ise bin metreküpü 487 dolardan İran'dan satın alıyor.