Bulgaristan Türklerinin oy tercihinde birinci sırada yer alan Hak ve Özgürlükler Hareketi Başkanı Lütvi Mestan, Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik müzakerelere ivme kazandırılmasını istedi.

Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmasını sağlayan sözleşmenin imzalanmasının 10. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen forumda konuşan Lütvi Mestan, "Türkiye, müstakbel bir AB üyesi olarak yalnız istikrarlı bir partner değil, aynı zamanda Avrupa Birliği ile Ortadoğu arasında siyaset ve değerlerden oluşan gerçek bir köprü vazifesi görebilir." dedi. Mestan, Ortadoğu’da sonu gelmeyen çatışmalar ve IŞİD’in yayılmasının, Ankara’nın AB üyeliğini gerekli kıldığını vurguladı.

Avrupa Demokratları ve Liberalleri Birliği’nin AB’nin genişlemesine yönelik beş yıllık moratoryumun kaldırılması için girişimde bulunmasını öneren HÖH lideri, AB’nin aday ülkelere iç problemlerini önceden çözmelerini şartını koşmasının da Balkanlar’da yerine getirilebilecek bir kriter olmadığını söyledi. Mestan, “Biz, bazı sorunların AB’ye üye olmadan önce değil, AB ile birlikte çözülebileceğine inanıyoruz. Bu, sağlıksız bir şekilde taviz vermek değil, spesifik gerçekleri görmek anlamına gelmektedir.” dedi.

Bulgaristan’ın Şengen’e alınmamasını ayrımcılık olarak değerlendiren eski Başabakan Simeon Sakskoburkgotski ise siyasi olmayan bir organizasyonun başına geçmeye hazır olduğunu ilan etmesiyle salondan güçlü alkış aldı. Ayrıca, Moskova’ya uygulanan yaptırımlarla Batı’nın kendi kalesine gol attığını ifade eden Sakskoburkgotski, “Rusya bunları aşacak, fakat diğerleri acı çekecektir.” ifadelerini kullandı.