Macaristan'da faaliyet gösteren Diyalog Enstitüsü ve Corvinus Üniversitesi’nde Türkçe öğrenen kursiyerler için Budapeşte genelinde gezi düzenlendi.

Gezi kapsamında öğrenciler, Buda Kalesi’nde yatan Osmanlı Devleti’nin son Budin Valisi Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa’nın kabrini ziyaret etti. Paşa hakkında bilgi alan öğrenciler, onun 70 yaşına rağmen kaleyi kahramanca savunması ve bu uğurda canını vermesi karşısında hayranlıklarını belirtti.

Sonrasında Sultan Süleyman’nın isteği üzerine 1531’de Budin’e yerleşen ve bugün adeta şehrin simgesi haline gelen Gül Baba’yı ziyaret eden öğrenciler, Türk kültürünü gezerek öğrenmenin tadını çıkardı.

Gezi kapsamında şehirdeki Müslüman mescidi de ziyaret edildi ve ibadetler hakkında bilgi verildi.

Özellikle Galiçya Cephesi’nde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na yardım için savaşırken henüz 16-17 yaşlarındayken şehit düşen Türk askerlerinin şehitliğinde duygusal anlar yaşandı.

Ardından Türk girişimciler tarafından açılan Orkide Eğitim Kurumlarını ziyaret edildi ve eğitim sistemi hakkında bilgiler alındı.

Yemeklerini bir Türk restoranında yiyen kursiyerler, Türk bakkalından alışveriş yaptı.

Gezi boyunca ve ziyaretler sırasında sadece Türkçe konuşuldu. Kendi ülkelerinde Türkçe pratik yapma imkanı bulan öğrenciler bu tür kültürel gezilerin her zaman yapılması gerektiğini ve bu vesileyle Türk kültürünü yaşayarak öğrenebileceklerini dile getirdiler.

Diyalog Enstitüsü Başkanı Ömer Almak, Türkiye’nin ve Türk kültürünün doğru tanıtılması adına gayret gösterdiklerini ve Türk kültür gezilerinin devam edeceğini ifade etti.

Açıldığı andan bugüne yüzlerce Macara Türkçe öğreten enstitü, bunun yanında ebru ve Macarca kursları da veriyor.