İngiltere Kralı John tarafından 1215’te imzalanan ve İngiltere’de parlamenter demokrasiye atılan ilk adım olarak kabul edilen Magna Carta Yasaları (Büyük Özgürlük Fermanı)'nın 4 orjinal kopyası, 800. yıldönümü sebebiyle başkent Londra’da ilk kez bir araya getirildi.

800 yıl önce, halkın bireysel hak ve özgürlüklerine yönelik ilk kez imzalanan siyasi belgenin var olan orjinal 4 kopyası, İngiltere’nin başkenti Londra’daki İngiliz Milli Kütüphanesi’nde (British Library) meraklısı için sergileniyor. Sergiye ilgi ise yoğun. Son üç gün içinde Özgürlük Fermanı’nı görmek isteyen 1125 kişi kütüphaneye akın etti.

Fermanın 2 orjinal kopyası, üç gün sonra da İngiltere Parlamentosu’nun üst kanadı Lordlar Kamarası’nda bir günlüğüne gösterilecek. Diğer 2 kopyası ise Lincoln ve Salisbury Kathedrali’ne geri götürülecek.

Magna Carta, diğer adıyla Büyük Özgürlük Fermanı, 15 Haziran 1215 yılında İngiltere Kralı John tarafından imzalandı. İmzanan ferman, Birleşik Krallık’ta kral dahil hukuk üzerinde, temel hak ilkelerinin sunulduğu ilk yazılı siyasal belge olarak kabul ediliyor. Belgenin yürütüldüğünden emin olmak amacıyla, o dönemde fermanın 250 orjinal kopyasının dünya çapında yetkililere gönderildiği ve aralarından 17 kopyanın ise halen var olduğu tahmin ediliyor.