Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas dün İsveç'in başkenti Stockholm’e geldi.

Mahmud Abbas Stockholm’de Dışişleri Bakanı Margot Wallström ve Başbakan Stefen Lövfen ile bir araya geldi. Başbakan Lövfen görüşme sonrasında gerçekleştirilen ortak basın toplantısında, ‘‘Bize göre Filistin artık bir devlettir. Bu yüzden Filistin devletine ve yönetimine yönelik beklentilerimiz de yükselecektir.’’ dedi. Lövfen ayrıca; ‘‘Hem Filistin ile hem de İsrail ile iyi ilişkilere sahip olmakta bir çelişki yok.’’ dedi.

Ziyarette ayrıca İsveç’ten Filistin’e 1,5 milyar kronluk (180 milyon dolar) yardım yapılmasına karar verildi. Söz konusu yardım paketi 2019 yılına kadar tamamlanacak ve yolsuzlukla mücadele, cinsiyet eşitliği ve insan hakları gibi alanlarda kullanılacak.

Başbakan Lövfen ile yaptığı görüşme sonrasında konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yardım paketi için teşekkür ettikten sonra, ‘‘Dilerim başka ülkeler de İsveç’in yaptığı gibi Filistin’in bağımsızlığını tanır.’’ dedi.

İsveç’in Filistin’in bağımsızlığını tanıyan ilk AB üyesi ülke olmasının akabinde gerçekleştirilen ziyaret İsveç ile İsrail arasındaki diplomatik tansiyonun biraz daha yükselmesine neden oldu. İsrail’in Stockholm Büyükelçisi İsaac Bachman ‘‘Ebu Mazin’in (Mahmud Abbas) İsveç’in yeni seçilmiş hükümetini ziyaret etmek için buraya gelecek olması bizi mutlu etmiyor.’’ demişti.