Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mescid-i Aksa'daki tehlikeli durumun devam etmesi halinde yeni bir intifadanın başlayabileceği uyarısını yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Elysee Sarayı'nda görüşmesinin ardından açıklama yapan Mahmud Abbas, "Olanlar çok tehlikeli. Bu durumun sürmesini istemiyoruz. Kaosa ve bir intifadaya yol açmasını arzu etmiyoruz." diye konuştu.

François Hollande ise Filistin'de 1967 sınırlarına dönülmesini desteklediklerini belirterek Haremüşşerif'in statüsüyle ilgili hiçbir tartışma olamayacağını söyledi. Hollande, bölgede sükunetin sağlanması ve kabul edilmiş prensiplere de saygı gösterilmesini istedi.

Haremüşşerif'te geçtiğimiz haftadan bu yana İsrail askerleri ile Müslümanlar arasında çatışmalar ve gerginlik sürüyor. İsrail'in yaklaşık 10 gündür devam ettirdiği baskınlarda şimdiye kadar 70'e yakın kişinin tutuklandığı aktarıldı. Tutuklananlardan 30'a yakının çocuk yaşta Filistinlilerden oluştuğu belirtildi.

İsrail güvenlik güçleri, Yahudiler için dini yılbaşı olarak kutlanan, "Roş Aşana" bayramını bahane ederek bazı Yahudi yerleşimcilerle birlikte Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemişti. Sabah namazında Mescidi Aksa'yı basarak içerideki yaklaşık 250 Filistinli cemaati zorla dışarı çıkarmaya çalışmıştı. Filistin halkı İsrail askerlerinin bu ihlallerine karşılık vermesi sonucu çatışma çıkmıştı. Çatışmalarda İsrail polisi Filistinlilere karşı plastik mermi, biber gazı ve ses bombası kullandığı ve Filistinlileri darp ettiği basına yansımıştı.

Filistinliler, İsrail işgaline karşı 1987-1993 ve 2000-2005 yıllarında iki kez ayaklanmıştı. Bu ayaklanmalar 'intifada' olarak adlandırılıyor.