Fransa'da Başbakan Manuel Valls'a duyulan güven giderek azalıyor. Odoxa tarafından gerçekleştirilen araştırma, Valls'a güvenenlerin oranının geçen aya göre 5 puan azalarak yüzde 36'ya gerilediğini ortaya koydu.

Araştırmada katılımcılara "Manuel Valls'ın iyi bir başbakan olduğunu söyleyebilir misiniz?" sorusu yöneltildi. Fransızların yüzde 62'si bu soruya 'hayır' cevabını verirken yüzde 36'sı ise 'evet' dedi. Odoxa Başkanı Gael Sliman, Valls'ın popülaritesindeki kayıpta makam uçağıyla maça gitmesinin etkili olduğunu söyledi. Fransa Başbakanı, geçtiğimiz ay makam uçağıyla iki oğlunu da alarak Berlin'de oynanan Şampiyonlar Ligi finalini izlemeye gitmiş ve büyük tepki çekmişti. Valls daha sonra yaptığı açıklamada bunun hata olduğunu kabul ederek çocuklarının seyahat ücreti olarak 2 bin 500 Euro'yu hazineye geri ödeyeceğini açıklamıştı.

HER 4 FRANSIZDAN 3'Ü HOLLANDE'A GÜVENMİYOR

Araştırmada Cumhurbaşkanı François Hollande'ın popülaritesinde ise bir değişikliğin olmadığı kaydedildi. Her 4 Fransızdan 3'ü (76%) Hollande'ın iyi bir cumhurbaşkanı olmadığını düşünüyor. Cumhurbaşkanı Hollande'a güvenmeyenlerin oranı geçtiğimiz Kasım ayında yüzde 80'i bulmuştu. Ocak ayında Paris'teki terör saldırılarından sonra ise Hollande'ın popülaritesi yüzde 31'e kadar yükselmişti.

FRANSA'NIN EN SEVİLEN SİYASETÇİSİ JUPPE, SARKOZY'NİN EN BÜYÜK RAKİBİ

Araştırmada katılımcılara yöneltilen "Hangi siyasetçiyi destekliyorsunuz?" sorusuna verilen cevapta ilk sırayı Bordeaux Belediye Başkanı Alain Juppe aldı. 2017 yılında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday adayı olduğunu açıklayan Juppe'yi tercih edenlerin oranı yüzde 40 olarak gerçekleşti. Juppe'nin, cumhurbaşkanlığına yeniden aday olması beklenen Fransa eski Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçiler Partisi Genel Başkanı Nicolas Sarkozy'nin en büyük rakibi olması bekleniyor. Ankette, Sarkozy'yi destekleyenlerin oranı da yüzde 27 olarak ölçüldü.

"LE PEN'İN CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI MEŞRULAŞIR"

En beğendiği siyasetçi olarak Fransız aşırı sağ parti Ulusal Cephe(FN) lideri Marine Le Pen'i gösterenlerin oranının ise yüzde 26 olduğu açıklandı. Araştırmada yüzde 52'lik bir kesim de, Aralık ayında düzenlenecek bölgesel seçimlerde aday olduğunu açıklayan Le Pen'in bu seçimleri kazanması halinde, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasının 'tamamen meşru' olacağı yönünde görüş belirtti.