Maldivler'de devlet başkanı seçimini muhalefetin ortak  adayı İbrahim Muhammed Salih kazandı. 

Seçim Komisyonunun açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre,  muhalefetin adayı Salih, 134 bin 616 oy alarak seçimin galibi oldu.

İktidardaki Yamin Abdül Gayyum ise oyların 96 bin 132'sini aldı.

Seçim Komisyonu, seçime yüzde 89,2'lik katılım olduğunu, resmi  sonuçların bir hafta içerisinde duyurulacağını açıkladı.

Maldivler'deki üçüncü çok partili devlet başkanı seçiminde Devlet  Başkanı Yamin Abdül Gayyum'un karşısında muhalefetin ortak adayı milletvekili  İbrahim Muhammed Salih yarışıyordu. 

Muhalefetin adayı Salih'in seçim kampanya ofisine önceki gün "yasa  dışı faaliyetler" yürütüldüğü gerekçesiyle polis tarafından baskın düzenlenmiş ve  5 kişi gözaltına alınmıştı. 

Devlet Başkanı Yamin Abdül Gayyum'a yönelik basını ve bireysel  özgürlükleri baskı altında tutmak, bağımsız kurumları kontrol etmek, rakiplerini  cezaevine veya sürgüne göndermek gibi suçlamalardan dolayı seçimin, ülkede  demokrasi için önemli bir sınav niteliği taşıdığı belirtiliyor. 

Seçim Komisyonu Başkanı Ahmed Şerif, seçimlerin barışçıl ortamda,  özgür ve adil şekilde yapılması için bütün önlemlerin alındığını kaydetmişti.   

Siyasi kriz 

Maldivler'de Yüksek Mahkeme, şubat başında hapisteki muhalif  liderlerin serbest bırakılmasına ve yargılamaların yeniden yapılmasına oy  birliğiyle karar vermişti. Mahkeme, Devlet Başkanı Yamin Abdül Gayyum'un en yakın  müttefiklerinden Meclis Başkanı Abdullah Mesih Muhammed'in başkanlığının  düşürülmesine destek verdiği için görevden alınan 12 milletvekilinin de göreve  iadesine hükmetmişti. 

Gayyum, mahkemenin kararının "yetki gasbı olduğunu" ve "ulusal  güvenliği tehdit ettiğini" ileri sürerek, kararı tanımayacağını açıklamıştı. 

Hükümetin mahkeme kararını tanımamasının ardından ülkede halk  sokaklara dökülmüştü. Hükümet karşıtı gösterilerde güvenlik güçleri ile  protestocular arasında çıkan çatışmaların ardından Devlet Başkanı, ülkede 15  günlük olağanüstü hal ilan etmişti. 

Olağanüstü halin ardından Gayyum'un üvey kardeşi Mamun Abdül Gayyum  "hükümeti devirmeye teşebbüs" suçlamasıyla şubatın başında gözaltına alınmıştı.  Polis, aynı gün Başyargıç Abdullah Said ve Yargıç Ali Hamid'i de gözaltına  almıştı. 

Emniyet Genel Müdürü Abdulla Navaz, daha sonra gözaltına alınan, aynı  zamanda eski devlet başkanı olan Mamun Abdül Gayyum'un "Milletvekillerine rüşvet  vererek hükümeti devirmeye çalışmak, silahlı kuvvetler içinde ihtilaf çıkarmak ve  orduyu hükümete karşı isyana teşvik etmekle" suçlandığını açıklamıştı. 

Navaz ayrıca, Gayyum ile aynı gün gözaltına alınan Yüksek Mahkeme  Başkanı Başyargıç Said ve mahkeme üyesi Yargıç Hamid'in de rüşvet almakla  suçlandığını bildirmişti. 

Ceza Mahkemesinde 20 Mart'ta görülen davada savcılar, eski Devlet  Başkanı Mamun Abdül Gayyum, Said ve bir Yüksek Mahkeme yargıcının da aralarında  olduğu 9 sanığı "teröre destekle" suçlamıştı. 

Gayyum ve 2 yargıcın suçlu bulunmaları halinde 10 ila 15 yıl hapis  cezası alabileceği belirtilmişti. 

Devlet Başkanı Yamin Abdül Gayyum tarafından 5 Şubat'ta ilan edilen  olağanüstü hal ise 22 Mart'ta kaldırılmıştı.