Endonezya'da uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle haklarında idam kararı verilen iki Avustralyalıdan sonra Aralık ayında Malezya'da yakalanan Avustralyalı bir kadın hakkında da idam cezası verilebileceği açıklandı. Avustralyalı Maria Elvira Pinto Exposto adındaki kadının toplam 1,5 kilogram metamfetamin adlı uyuşturucu maddesiyle yakalandığı belirtiliyor.

Kuala Lumpur Havaalanı'nda 7 Aralık 2014 tarihinde 1,5 kilogram ağırlığında metamfetamin adlı uyuşturucu maddesiyle yakalanan 52 yaşındaki Exposto'nun 4 çocuk annesi olduğu ifade edildi. Malezya'daki mahkeme, yakalanan uyuşturucu ile ilgili kimyasal işlemlerin tamamlanamadığını ifade ederek duruşmayı 26 Mart tarihine erteledi.

Malezya kanunlarına göre 50 gramın üstünde uyuşturucuyla yakalananlar idam ediliyor. Exposto’nun uyuşturucu suçu sabit görülürse, dava, ölüm cezası verebilen üst mahkemeye taşınacak.

Öte yandan zanlının avukatı, müvekkiline çantayı Melbourne’a götürmesi için bir başkasının verdiğini iddia ediyor. Avukatlarının bildirdiğine göre Exposto, internet üzerinden tanıştığı kendisini Amerikalı bir asker olarak tanıtan kişinin evlenme teklifi etmesi üzerine Avustralya’dan Şanghay’a gitmek için yola çıkıyor. Malezya'daki gümrük görevlileri ise uyuşturucuyu, havaalanında yakalanan Exposto’nun çantasının gizli bir bölmesinde bulduklarını belirtiyor.

Malezya’da 1986 yılında uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle iki Avustralyalı idam edilmişti.