Mali Hükümeti ile ülkenin kuzeyindeki ayrılıkçı Tuareg, Arap ve diğer kabileler arasında geçen yılın Temmuz ayında başlatılan barış görüşmelerinde taraflar anlaşmaya vardı ve dün imzalar atıldı.

İmza töreni, dün öğleden sonra başkent Bamako’daki uluslararası kongre merkezinde yüzlerce kişinin huzurunda gerçekleştirildi.

Anlaşma metnini ilk olarak Mali Cumhuriyeti’ni temsilen Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop sonrasında ise anlaşma şartları kabul eden birçok farklı kabile temsilcileri, BM temsilcilisi, Fransa hükümet temsilcisi imzaladı.

Ayrılıkçı Tuareg ve Arap gruplarının en etkin örgütlerden bazılarının katılmadığı seremoniye uluslararası ve yerel medya mensuplarının yoğun ilgi gösterdi.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı toplantıda Mali lideri İbrahim Boubacar Keita, müzakerelerde emeği geçen herkese teşekkür etti. Kendilerinin yönetim olarak her zaman barıştan yana olduğunu vurguladı. Bugüne kadar dört kere ateşkes ilan edilmesine rağmen her seferinde bunu ayrılıkçı grupların bozduğunu vurgulayan Keita, "Biz her zaman halkımızın isteklerine saygı duyulmasından yanayız. Her şeyin şeffaf olmasını istiyoruz, bugün bunun için buradayız." dedi.

Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’yı imza töreninde, komşu ülkeleri liderleri; Alpha Condé (Gine), Mamadou Issoufou (Niger), Goodluck Jonathan (Nijerya), Michel Kafando (Burkina Faso), Faure Gnassimbé Eadema (Togo), Alassane Dramane Ouattara (Fidişi Sahilleri), Paul Kagamé (Ruanda), Mohamed Ould Abdel Aziz (Moritanya), John Dramani Mahama (Gana) Robert Gabriel Mugabe'nin (Zimbabve) yanı sıra Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği, Avrupa Birliği, Cezayir, Fransa, ABD temsilcileri ve çok sayıda davetli yalnız bırakmadı.

Birleşmiş Milletler'in Mali’deki temsilciliğince yapılan açıklamada, kalıcı barış için önemli bir adım atıldığı vurgulandı. Atılan imzaların sadece Mali için değil bölgedeki diğer ülkeler için çok önemli olduğu, ateşkes sağlanması ve diyalog sağlanması her türlü desteğin verileceği belirtildi.