Irak Eski Başbakanı Nuri el Maliki, Türkiye’nin Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gözü olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki Türkiye’nin IŞİD ve El Kaide’ye destek verdiğini iddia etti. Maliki, "IŞİD, İstanbul ve Ankara'da planlanmış bir örgüttür." ifadelerini kullandı.

Rus haber ajansı Sputnik’in haberine göre, Tahran’da Azadi Otel’de düzenlenen basın toplantısında sorulara cevap veren Maliki, “Türkiye IŞİD'i ve El Kaide'yi destekleyen ülkelerden biridir. Eğer Türkiye ve Suudi Arabistan olmasaydı Suriye'de durum böyle olmayacaktı.” suçlamasında bulundu.

Türk hükümetini fırkacı politikalar izlemekle eleştiren Maliki, "Fırkacı AKP gölgesindeki Türkiye, nerede Şiilere yakın bir yönetim veya hükümet olsa onun aleyhindedir.” ifadelerini kullandı.

Başbakan olduğu dönemde Musul'un IŞİD'in eline geçmesinde ihmal ve kusuru olduğu gerekçesiyle yargı önüne çıkması beklenen Maliki, "Avrupa Türkiye'ye kapılarını kapattıktan sonra Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu rüyası ve düşüncesiyle Ortadoğu'ya hücum etmiştir." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Irak ve Suriye'nin kuzeyinde gözü olduğunu iddia eden Maliki, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bölgede yayılmacı bir siyaset izlediğini ileri sürdü.

Irak'taki Şii milis güçlerinin Sünni ve Kürt gruplara karşı eylemlerini eleştiren bir gazeteciye cevaben Maliki, "Şii milis güçler olmasaydı Türkiye Irak'taki emellerine ulaşacaktı. Bu milisler Türkiye'yi engelledi." diye konuştu.

Maliki, "IŞİD, İstanbul ve Ankara'da planlanmış bir örgüttür." diyerek, suçlamalarını sürdürdü.