Rusya Maliye eski Bakanı Aleksey Kudrin, petrol varil fiyatlarının 30 dolar seviyesinde olduğu yıllarda ülkenin yüzde 7 büyüdüğünü, şimdilerde 60-65 dolar seviyesinde olmasına rağmen yüzde 1,5 büyümenin ancak olabildiği eleştirisi getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e canlı yayında sert eleştiride bulunan Kudrin, “Rusya’nın büyüme oranı dünya ortalamasının altında. Rusya’nın dünya ekonomisindeki payı azalacak. İlerleme duracağı için ekonomimiz ve savunma kapasitemiz zayıflayacak. Hükümetin hazırladığı program işlerliğini yitirdi. Yeni bir model oluşturmayı düşünüyor musunuz?” sorusunu yöneltti.

Kudrin’le birlikte uzun süre çalıştıklarını ve 2020 kalkınma programının hazırlanmasında Kudrin’in de olduğunu hatırlatan Putin, “Eğer bazı şeyleri kaçırdıysak bunda sizin de suçunuz var.” esprisi yaptı.

Rusya’da ve dünya ekonomisinde neler olduğuna gerçekçi bir şekilde bakılması gerektiğini ifade eden Putin, “İş dünyası ve yatırımcılar için en iyi koşulları oluşturmalıyız. Kredi ve para politikamızı geliştirmeliyiz. İdari, güvenlik ve hukuk sistemi daha iyi hale gelmeli. Sizin görüşünüzü paylaşan kişilerin tavsiyelerini dikkate alıyoruz. Ülke yönetimine duyulan güven de devam etmeli. Aksi durumda 1990’da yaşanan duruma dönme riski var.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin devlet borcunun gayri safi milli hasılanın üzerinde olduğunu kaydeden Putin, bu durumun küresel ekonomi açısından tedirgin edici olduğunu, AB’de yaşanan sorunların ortada olduğunu, her şeye rağmen Rusya’nın yüksek büyüme hızını yakalamak için çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.