Demokratik Güney Afrika’nın kurucusu Nelson Mandela’nın biyografisinin gelecek yıl baskıya verileceği duyuruldu. Mandela Vakfı’ndan yapılan açıklamada kitabın, efsane liderin eski danışmanlarının el yazılarından oluştuğu belirtildi.

Uzun zamandır beklenen anı kitabının, Mandela’nın 1995’te yayınlanan 'Özgürlüğe Uzun Yürüyüş' isimli otobiyografisini tamamlayıcı bir eser olacağı ifade edildi. Mandela’nın son eşi Graça Machel, Güney Afrika’nın ilk siyah lideri olan eşinin devlet başkanlığı görevinin sonlarına doğru el yazması eserleri incelemeye başlamıştı.

Yayınevi Pan Machillan ise internet adresinde yaptığı açıklamada, “Kitabın ismine henüz karar verilmedi. Eser Mandela’nın benzeri görülmemiş devlet başkanlığından ve uluslararası devlet adamlığından öte derin kişiliğinden bahsedecek. Mandela’nın idarede çektiği zorlukları gözler önüne serecek.” denildi.

Yayınlanacak kitabın editörü Georgina Morley, Nelson Mandela Vakfı arşivinden oluşturulacak eserin, “Mandela’nın hangi değerler için mücadele ettiğini en güzel şekilde ifade edecek.” dedi. Kitapta, 27 yıl hapis yattıktan sonra Güney Afrika’yı yönetmeye başlayan Mandela’nın siyasi anıları, ordu, sendikalar ve kabile liderleri ile ilişkilerinin ayrıntıları yer alacağı belirtildi.

1990’da serbest bırakılan Mandela, 1994-1999 yılları arasında ilk devlet başkanı olarak görev yapmıştı. 1993’te son beyaz lider Frederik W de Klerk ile Nobel Barış Ödülü’nü alan Mandela, 2013 Aralık ayında vefat etmişti. Mandela’yı son yolculuğuna 100’den fazla devlet başkanı uğurladı.