Nelson Mandela’nın son eşi Graça Machel, Güney Afrika’da 'yabancılara' karşı gerçekleşen saldırılarda hayatını kaybedelerin anıldığı programda duygulu anlar yaşadı. Eski First Lady Machel, Afrikalılara birlikte yaşama çağrısı yaptı.

Machel, kendisi gibi Mozambikli olan Manuel Jossias’ın bıçak darbesiyle hayatını kaybetmesini örnek göstererek, “Jossias cinayeti, bu tür şiddet olaylarının bir daha tekrar etmemesi için bir sembol olmalı.” derken gözyaşlarına hakim olamadı.

Geçtiğimiz hafta Johannesburg’da siyahların yaşadığı Alexandra bölgesinde Güney Afrikalıların saldırılarında hayatını kaybeden Afrikalı göçmenlerin anıldığı programda Graça Machel, son saldırıların bütün ülke için bir uyanış çağrısı olması gerektiğini ifade etti. Maçhel, “Ben bir Güney Afrikalıyım. Ben bir Zambiyalıyım. Ben bir Zimbabweliyim. Bu sınırlar emperyalistler tarafından çizilmiş. Göç etmek bizim kanımızda var. Afrikalılar tek bir millettir.” dedi.

Güney Afrika'da geçtiğimiz aylarda özellikle Johannesburg'un Soweto bölgesinde Somalili ve Pakistanlılara ait dükkanların yağmalanmasıyla başlayan olaylar, Nisan başında Durban'a sıçradı. 18 Nisan’da Johannesburg'da foto-muhabir James Oatway’ın objektifine yansıyan karelerde Mozambikli Jossias’ın önce dayak yemesi, sonra da bıçaklanarak öldürülmesi, Güney Afrika’yı ve dünyayı şoke etti.

Afrika’nın bir çok ülkesindeki içi karışıklıklardan ve işsizlikten dolayı Güney Afrika’ya sığınan on binlerce Afrikalı sık sık saldırıya uğruyor. 2008’de yaklaşık 100 yabancının hayatını kaybettiği Güney Afrika’da son olaylardan sonra Zimbabwe, Mozambik ve Malawi gibi ülkeler vatandaşlarının güvenliği için harekete geçti.

1986’da Güney Afrika’da uçak kazasında hayatını kaybeden Mozamibik Devlet Başkanı Samora Machel’in eşi olan Graça Machel, 1998’de Nelson Mandela ile evlenmişti.