Fransa'nın başkenti Paris'te geçtiğimiz hafta bir markete yönelik gerçekleştirilen rehin alma olayında, 15 kişiyi soğuk hava deposuna saklayarak kurtaran Mali asıllı Müslüman genç Lassana Bathily, İslam ile terörün yan yana getirilmesine tepki gösterdi.

AFP'ye konuşan 24 yaşındaki genç, "Bence bunu yapanlar Müslüman değil, eşkıya. Bu Müslümanlık değil. Ben de Müslümanım bu bizim dinimiz değil." ifadelerini kullandı. Herkesin terörist olabileceğini vurgulayan Bathily ancak teröristlerin Müslüman olamayacağına dikkat çekti.

Terör saldırısındaki tutumu ile ilgili de Bathily," Ben sadece insani görevimi yaptım.’’dedi. Kurtardığı Musevi müşteriler için de Lassana Bathily, "Hıristiyan, ateist ya da Müslüman kim olursa olsun, eğer bir saldırgan insanların üzerine ateş açıyorsa aynı tutumu gösterirdim. Ben sadece Yahudi oldukları için bu tutumu yapmadım. Suçsuz insanları öyle terk edemezsiniz.’’diye ekledi.

Saldırı anıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Mali asıllı Müslüman genç şunları söyledi; ‘’Beş dakika önce bodruma, soğuk hava deposuna inmiştim ki silah seslerini duydum. Daha önce Charlie Hebdo olayını duyduğum için bunun bir saldırı olabileceğini düşündüm. Bir dakika bile geçmemişti ki tüm insanların koşarak aşşağıya indiklerini gördüm. ‘’Buradalar, buradalar’ diye bağırıyorlardı. O zaman saldırganların mağazaya girmiş olduklarını anladım. Bodrum katında iki tane soğuk hava deposu vardı. Onlara soğuk hava deposuna girmelerini söyledim.’’

Saldırganın herkesin yukarı çıkmasını aksi halde aşağıdaki herkesi öldüreceği yönünde tehdit ettiğini söyleyen Lassana Bathily o anlarla ilgili, ‘’Herkes panikledi, mağaza çalışanı olarak herkes bana soruyordu ne yapacağız? Acil çıkış var mı? diye. Bu tehditten sonra müdür yardımcım ve bir müşteri yukarı çıktı. Ben onlara iki seçenek olduğunu söyledim. Ya herkesin aşağıya indikleri merdiveni kullanarak yukarı çıkıp diğer rehinelerin arasına katılacaktık ya da yük asansörünü kullanarak acil çıkıştan dışarıya ulaşacaktık. Herkes yük asansörü ile yukarı çıkmanın iyi bir fikir olmadığını, saldırganın sesi duyacağını söylediler. ‘Biz çıkana kadar o kapının önünde bizi bekliyor olabilir.’ dediler.’’ifadelerini kullandı.

Daha sonra tek başına kendi hayatımı riske atıp yük asansörünü kullanarak acil çıkışa ulaşma kararı verdiğini söyleyen Bathily, yılan gibi sürünerek çıkışa ulaşabildiğini söyledi. Bathily, dışarı çıkmayı başardıktan sonra polisin üzerini aradığını ve kelepçeleyerek 1.30 saat bir aracta tuttuğunu aktardı. Lassana Bathiy bu sürede 3 ayrı polisin kendisini sorguladığını belirterek, polislerin saldırganın işbirlikçisi olmadığını anladıktan sonra ise marketin iç planı ile ilgili kendisinden yardım istediklerini aktardı.

Amedy Coulibaly isimli saldırgan tarafından Yahudi müşterilere hizmet veren ve 'koşer' olarak adlandırılan markete gerçekleştirilen rehine olayında, saldırgan ile birlikte 5 kişi yaşamını yitirmişti.