Ukrayna’da eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in koltuğunu terk etmek zorunda kaldığı Maydan Devrimi’nin yıl dönümünde Moskova’da “Maydan” karşıtı gösteri yapıldı.

“Biz affetmeyeceğiz, biz unutmayacağız” sloganı ile organize olan eylemciler başkent Moskova’da Strastnoy Bulvarı boyunca yürüdü ve Balşoy Tiyatro’nun dışında yer alan Devrim Meydanı’nda toplandı. “Rusya sizinle”, “Donbas sizinle beraberiz” dövizleri taşıyan kalabalık, Ukrayna’nın doğusunda yer alan ayrılıkçı bölgeye destek sloganları attı.

Organizatörler arasında yer alan Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon konseyi senatörü Dmitri Sablin, 100’den fazla kuruluşun gösteriye destek verdiğini belirtti. Maydan karşıtı eylemciler hedeflerinin Ukrayna ve diğer eski Sovyet ülkelerinde yaşanan renkli devrimlerin Rusya’da yaşanmasını engellemek olduğunu belirtti.

Maydan karşıtı oluşum Ocak ortasında aktif hale gelmiş, eş başkanları arasında “cerrah” lakabı ile tanınan Aleksandr Zaldostanov, ünlü motorcular “Gece Kurtları” lideri Nikolay Starikov, Rusya aksiyon film yıldızı Mihail Poreçenkov gibi isimler yer alıyor. Zaldostanov, 1990’larda olduğu gibi beşinci kol faaliyetleri ile Rusya’nın parçalanma girişimlerine izin vermeyeceklerini söyledi.

Kiev’de geçen yıl 18-21 Şubat tarihlerinde gerçekleşen gösterilerde 80’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Yüzlerce yaralının olduğu gösteriler sonunda Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ve Doğu Ukrayna’nın tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmesinin ardından iç savaş patlak verdi. 5700 kişinin hayatını kaybettiği iç savaşı sonlandırmak için Minsk’te 12 Şubat’ta bir araya gelen Normandiya Dörtlüsü (Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya) liderleri yeni anlaşmanın imzalanmasını sağladı. Ateşkes ilan edilmesinin ardından ağır silahların sınır hattının gerisine çekilmesi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Ay sonunda taraflar tüm esirlerin takas işlemini de gerçekleştirecek. Anayasal değişiklikle Doğu Ukrayna’nın statüsünün belirlenmesi ve seçimlerin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.