Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Sovyetler Birliği’ni (1917-1991) tekrar kurmak gibi bir planlarının olmadığını söyledi.

Moskova’da yapılan Dünya Rus Basını Kongresi toplantısında konuşan Medvedev, SSCB’nin yeniden kurulacağı ile ilgili Batı basınında çıkan haberleri kesin dille yalanladı. Medvedev, “Batı basınının iddiasına göre Avrasya Ekonomik Birliği’ni oluşturmakla Rusya, Sovyet sistemini empoze etmeye çalışıyor. Güya Rus yöneticiler kendi kurallarını empoze etmek amacıyla Sovyetler Birliği’nin tekrar kurulması için gece gündüz çalışıyor. Tüm bunlar saçmalık. SSCB’yi tekrar canlandırmak mümkün değil.” dedi.

2011 yılında dönemin Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Sovyetler Birliği’nin dağılmasını jeopolitik felaket olarak görmediğini belirtmişti. Financial Times’a konuşan Medvedev, komşularla iyi ilişkilerden yana olduklarını ifade ederek, “21. yüzyılda dünyanın parçalara bölündüğünü ve her bölümden herhangi bir devletin sorumlu olduğunu düşünmek komik. Bu gayrı ciddi ve görüşlerime de aykırı..Gelişmeleri (SSCB dağılma süreci) çok iyi hatırlıyorum. Çünkü, 26 yaşındaydım. Her şeyi hatırlıyorum. Ama dağılmayı en büyük jeopolitik felaket olarak adlandıramam. Çünkü, İkinci Dünya Savaşı yaşanmıştı. Bu savaşta 30 milyon insanımız öldü. Korkunç iç savaş yaşandı; burada da milyonlarca insanımız hayatını kaybetti. SSCB’nin dağılması ise fiiliyatta kansız gerçekleşti. Bu büyük felaket değil.” diye değerlendirmede bulunmuştu.