ABD Başkanı Obama, ABD'nin Irak'ta hava saldırıları başlatmasına değinerek, "Bu sadece bizim savaşımız değil. Amerika'nın bu terör tehdidini etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini açıklıyorum" diye konuştu.
''İSLAM DİNİYLE BİR ALAKASI YOK''
Obama, IŞİD'in İslam diniyle alakası olmadığını vurgulayarak şunları ifade etti: 
''Şunu net söylemeliyiz. IŞİD'in İslam diniyle alakası yoktur. Öldürdüklerinin çoğu müslüman.
IŞİD bir terör örgütüdür. İnsanları öldürmekten başka bir işi de yoktur. Çocukları öldürüp, kadınları kendileriyle zorla evlendirmeye çalışıyorlar. İki gazeteciyi öldürdüler. Hem Irak hem Suriye halkına hem de tüm Ortadoğu'ya tehdit halinde.
''ABD'YE TEHDİT OLUŞTURABİLİR''
Eğer kontrol altına alınmazlarsa ABD'ye tehdit oluşturabilir. IŞİD, ortak ülkeleri tehdit ediyor. IŞİD'in içinde Avrupalı ve Amerikalı askerler söz konusu. Bunlar ülkelerine dönüp ölümcül tehditler oluşturabilirler.
ABD, kararlılıkla bu tehdidin karşısında duracak. IŞİD'e hava operasyonu gerçekleştirdik. Bu saldırılarla Amerikan personeli korundu.
''İLK OLARAK SİSTEMATİK HAVA SALDIRILARI DÜZENLENECEK''
İlk olarak sistematik hava saldırıları düzenleyip Irak hükümeti ile ortak çalışacağız. İnsani yardımları sürdüreceğiz. Daha sonra Irak ordusu saldırıya geçecek. Bu teröristleri nerde olursa olsun avlamaya devam edeceğiz. IŞİD, buralarda güvenli bir alan elde edemeyecek.
IŞİD'i Ortadoğu'dan def edeceğiz. 2 hafta içerisnde BM Konseyi bu çaba içinde bir araya gelecek. İnsani yardım sağlamaya devam edeceğiz.
''TERÖRİSTLERLE MÜCADELE EDENLERE DESTEK VERİLECEK''
İkinci olarak sahada bu teröristlerle mücadele eden güçlere desteğimizi artıracağız.
IŞİD gibi bir kanseri yok etmek zaman alacak. Ne zaman askeri eylemde bulunursak, bunun riskleri de olur. Ama bu Irak ve Afganistan'daki savaştan farklı.
''KÜRT ASKERLERİNE VE SURİYE MUHALEFETİNE DESTEK VERİLECEK''
Amerikan güçleri, muharip misyon üstlenmeyecek. Irak'ta yeni bir kara savaşına sürüklenmeyeceğiz.
Oradaki Kürt askerlerini eğiteceğiz ve onlara silah sağlayacağız. Aynı zamanda Sünnileriin kendi alanlarında kontrol elde etmelerine destek vereceğiz. Suriye muhalefetine de desteği artıracağız. Bugün, Kongre'ye Suriye'deki muhalefeti desteklemeleri konusunda bir çağrı yapmak istiyorum. Esed rejimi kaybettiği meşruiyeti hiçbir zaman kazanamadı.
''AMACIMIZ ÇOK AÇIK; YOK EDECEĞİZ''
Amacımız çok açık; kapsayıcı ve sürdürülebilir bir terörle mücadele stratejisiyle IŞİD'in gücünü azaltacağız ve tamamen yok edeceğiz.
Başkanlığımın ana prensibi şu; eğer Amerika'yı tehdit ederseniz, sığınabileceğiniz hiçbir güvenli bölge olmayacak.
''ESED REJİMİNE GÜVENEMEYİZ''
Yemen ve Somali'deki stratejinin aynısını uygulayacağız.
Bu mücadelede Esed rejimine güvenemeyiz, ortaklarımızın yardımını isteyeceğiz. Suriye'de IŞİD'e karşı muhalifleri destekleyeceğiz.''