Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çinli mevkidaşı Li Keqiang’ın daveti üzerine geldiği başkent Pekin’de resmi temaslarına başladı. Merkel ve beraberindeki heyetin ilk günkü temaslarına ise ekonomik ilişkiler damgasını vurdu. Yapılan anlaşmaya göre, 100 adet Airbus uçağı için Çin Almanya'ya 15,5 milyar euro ödeyecek.

ASKERİ TÖRENLE KARŞILANDI

Merkel, Li tarafından tarafından askeri törenle karşılandı. Törende Çinli çocuklar da ellerinde iki ülkenin bayraklarını sallayarak sevgi gösterisinde bulundu. Bu ziyaret aynı zamanda, Alman Başbakan’ın göreve gelmesinin ardından gerçekleştirdiği sekizinci ziyaret olma özelliği taşıyor.

Başkent Pekin’deki tarihi Büyük Halk Salonu'ndaki törende, Merkel’in onuruna 21 pare top atışı yapıldı ve iki lider askeri kıtayı selamladı. Sonrasında ise heyetlerarası görüşmelere geçildi.

ZİYARETE EKONOMİK ANLAŞMALAR DAMGA VURDU

Alman Başbakan Merkel'in Pekin temasları sırasında iki ülke arasında büyük ekonomik anlaşmalar yapıldı. Buna göre Çin, Airbus uçak üreticisine 100 adedi A320 ve 30 adedi de A330 model olmak üzere toplam 130 uçak siparişi verdi. Çin tarafı bu sipariş için 15,5 milyar Avro ödeyecek.

İki liderin katılımıyla gerçekleşen imza töreninde ayrıca emisyon skandalıyla zor bir dönemden geçen Alman otomotiv devi Volkswagen ile dünyanın en büyük bankası Çin Sanayi ve Ticaret Bankası arasında çerçeve anlaşmasına varıldı.

Görüşmede Avrupa Birliği (AB) ile Çin arasında bir serbest ticaret bölgesi oluşturulması konusuna da değinildi. Bu manada Alman Başbakan Merkel, Çin ile AB arasında müzakereleri devam eden yatırım anlaşmasının bir an önce imzalanmasını umduğunu belirterek, bunun olası bir serbest ticaret bölgesinin ön koşulu olduğunu ifade etti.

Yapılan işbirliği arasında ayrıca ortak baraj inşa etme projesi yer aldı. Anlaşmaya göre, Alman makine üreticisi Voith ile Zhejiang bölgesinde elektrik üretimi için baraj inşaatı yapan 'Üç Kanyon' şirketi arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı.

SURİYE KRİZİNDE İŞBİRLİĞİ

İki lider, imzalanan anlaşmaların ardından basının karşısına geçtive soruları yanıtladı . Çin Başbakanı Li görüşmeler sırasında Suriye krizinin politik yoldan çözümü için işbirliği yapılması kararlaştırıldığını açıkladı. Li, Suriye'deki krizin tek çıkış yolunun "siyasi çözüm" olduğuna vurgu yaptı ve Çin'in yapıcı rol oynamaya devam edeceğini ifade etti.

Çin Başbakanı ayrıca, Suriye'de Çin'in daha fazla insani yardım yapacağını ve mültecileri barındıran komşu ülkelere de yardım edeceğini söyledi. Suriye krizinin çözümünün çok acil olduğuna dikkat çeken Li, BM, Avrupa Birliği ve Almanya'nın güçlerini birleştirerek bu krizin üstesinden gelebilecek durumda olduklarına vurgu yaptı ve bu konuda Çin'in de üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Suriye kriziyle ilgili olarak diplomatik ve politik bir çözüm bulunmasından yana olduklarını belirten Merkel ise zaman baskısının arttığına dikkat çekti. Li’nin sözlerini desteklediğini dile getiren Merkel, "İhtiyacımız olan şey diplomatik bir çözüm" diye konuştu.

Merkel ve Başbakan Li, Pekin’de özürlü çocukların olduğu bir merkezi ziyaret etti.

Merkel, akşam onuruna verilecek yemekle beraber Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinpig ile de görüştü. Merkel, yarın Anhui eyaletinde bazı temaslarda bulunarak Çin ziyaretini tamamlayacak.