Almanya Başbakanı Angela Merkel, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile düzenlediği ortak basın toplantısında Müslüman Kardeşler yöneticilerine verilen idam cezalarını eleştirdi.

Angela Merkel, "Almanya’da hangi suçtan olursa olsun insanlar ölüm cezasına çarptırılmıyor. Demokrasiler de böyle yönetmekten yanadır." ifadesini kullandı.

Basn toplantısında "Bundan önce Sisi’nin yerinde Mursi duruyordu. Mursi'nin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sorulması üzerine Merkel, Mısır'ın iç meselelerine karışamayacağını ama Mısır’da neye inanırsa inansın herkesin özgürce yaşaması gerektiğine dikkat çekti.

Almanya’nın Mısır ile ticari ilişkilerine önem verdiğini dile getiren Angela Merkel, “Almanya’da bu işleri serbest piyasadaki özel şirketler yapıyor. Bu şirketler ise bir ülkeye yatırım yaparken ülkenin hukuksal altyapısına ve yatırımlarının korunmasına dikkat eder." uyarısını yaptı.

SİSİ: NİHAİ KARAR VERİLMEDİ

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ise Almanya ile işbirliğini genişletmek istediklerini belirtti. Sisi, “Mısır halkı Almanya’ya ve Almanlara karşı çok sempati besliyor ve onları örnek almaya çalışıyor.” şeklinde konuştu.

Mısır olarak komşu ülkeler ile sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Sisi, “IŞİD gibi terör örgütlerine karşı birlikte çalışmaları gerektiğini” vurguladı.

Mursi hakkındaki idam kararını da değerlendiren Sisi, davanın devam ettiğine dikkat çekerek, "Bu konuda son söz söylenmemiştir." dedi ve yorum yapmak için nihai kararın beklenmesini istedi.

Basın toplantısında soru sormasına izin verilmeyen bir gazeteci ise bu durumu protesto etti.