Almanya Başbakanı Angela Merkel ile hıçkıra hıçkıra ağlayan Filistinli bir mülteci kız öğrenci arasında yaşanan duygusal anlar Almanya’da siyasi gündeme damga vurdu.

Başbakan Merkel, "Almanya’da İyi Yaşam İçin Vatandaşlarla Diyalog" projesi kapsamında bu hafta Rostock kentindeki Paul-Friedrich-Scheel okulunda okuyan 14 ila 17 yaşları arasındaki 32 öğrenciyle bir sohbet gerçekleştirdi. Başbakan Merkel sohbet sırasında Reem adlı Filistinli mülteci kız öğrencinin yönelttiği soruya da cevap verdi. Ancak aldığı 'soğuk' yanıt üzerine bir anda gözyaşlarına boğulan kız öğrenciyi Başbakan Merkel nasıl teselli edeceğini şaşırdı.

FİLİSTİNLİ ÖĞRENCİ YAŞADIĞI ZORLUKLARI BÖYLE ANLATTI

Avrupa Birliği’nin (AB) mülteci politikalarının Almanya’daki güncel hayata etkisi ele alınırken Reem isimli Filistinli mülteci kız söz aldı. Ailesi ve kendi başından geçenleri anlatan Reem, yakın süre önce ailesi ile birlikte sınır dışı edilmelerinin gündeme geldiğini, Lübnan’a sığınan aile efradını göremediğini ve onları özlediğini gözyaşları içinde aktardı. Başbakan Merkel ise Lübnan’a sığınan mültecilerin hepsini buraya getirmelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak, Federal Hükümet’in mülteci sorununun üstesinden gelmek için sarf ettiği çabadan bahsetti.

"BELKİ ALMANYA’DA KALABİLİRSİN"

Merkel, iltica işlemlerin hızlandırılması için adım attıklarını, insanlar uzun süre bekleme zorunda kalmamaları gerektiğini söyledi. "Belki bundan sen de yararlanabilirsin." diyen Merkel’e Reem ise "Benim de başkalarınki gibi hedeflerim var." diyerek üniversiteye gitmek istediğini belirtti. Başkaları hayattan zevk alırken kendisinin böyle zorluklarla karşı karşıya kalması acı verdiğini söyleyen Reem’e Merkel’in, "Ama bazıları geri dönmek zorunda kalacaklar." diyerek hükümetin iltica politikalarını anlatması dikkat çekti.

Gözleri yaşlı Reem’e yönelerek yanaklarını okşayan Merkel, genç kızı Almanca ve İngilizcenin yanı sıra İsveççeyi de öğrendiği için övdü. Merkel, dil bilgisinin uyum konusunda ne kadar önemli olduğu mesajını vermeyi de ihmal etmedi.

ÖĞRETMENLER MERKEL’E TEPKİ GÖSTERDİ

Bu diyaloğu yan odadan canlı izleyen bir öğretmen ise Alman basınına yaptığı açıklamada "Küçük bir kıza böyle davranılmaz ki!" diye tepki gösterdi. Öğretmen, Başbakan Merkel’in empati kuramadığını dile getirdi.