Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki gazeteciye Alman İç İstihbaratı Anayasayı Koruma Teşkilatı‘na (BfV) ait gizli belgeleri yayımladığı gerekçesiyle başlatılan vatana ihanet soruşturmasına mesafe koydu. Başbakan Merkel’in gazetecilerin yayınladığı belgelerin vatana ihanet ve Almanya’ya zarar verme amacı güttüğü konusunda şüphelerinin olduğu ifade edildi. Federal Hükümet Sözcüsü Christiane Wirtz, “Merkel, netzpolitik.org’dan gazetecilere yöneltilen vatana ihanet ithamlarına karşı şüpheli yaklaşıyor ve daha önce bu yönde açıklama yapan Federal Adalet Bakanı Heiko Maas’a desteği tam“ dedi.

Başbakan Merkel için basın özgürlüğünün anayasal olarak güvence altına alınmış yüksek bir değer olduğunu söyleyen Sözcüs Wirtz, savcılık ve diğer resmi kurumların, basın özgürlüğünün konu olduğu olaylarda daha hassas davranmaları gerektiğini söyledi. Bir gazetecinin Federal Başsavcının istifasını ima ederek Başsavcıya Merkel’in güveninin tam olup olmadığı yönündeki soruya ise Wirtz, “Şuan önemli olan bu tartışmaların bir açıklığa kavuşturulmasıdır “diyerek cevap vermekten kaçındı.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, yaptığı açıklamada gazetecilerin yayınlarının vatana ihanet olduğu yönünde şüphelerinin olduğunu ve bu konuda bir bilirkişi raporu hazırlatacağını açıklamıştı. Almanya’nın dünyada basın özgürlüğü konusunda örnek gösterilen ve basın özgürlüğünü savunan bir ülke olarak saygı gördüğünü söyleyen Federal Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli, “Dünya basın özgürlüğünü savunan bir ülke olarak güvenilirliğimizin zarar görmemesi için kendi ülkemizde de tutarlı davranmalıyız. Basın özgürlüğü demokrasilerde değerli bir özelliktir.“ dedi.

Netzpolitik.org’un Yönetmeni Marcus Beckedahl ve muhabiri Andre Meister hakkında vatana ihanet soruşturmasından İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin haberi olmadığını söyleyen Bakanlık Sözcüsü, BfV Başkanı Maassen’in bakanlıktaki ilgili devlet müsteşarını “sadece belgeyi kimin sızdırdığına dair soruşturma açılacağı” konusunda bilgilendirdiğini ifade etti. Netzpolitik.org’dan iki gazeteciye Anayasa Koruma Teşkilatı’nın internet ve web sayfalarını daha sıkı kontrol etmek için başlattığı çalışmaya dair gizli belgeyi yayınladığı gerekçesiyle vatana ihanetten soruşturma başlatılmıştı.

Gelen sert tepkiler üzerine Federal Başsavcı Harald Range, Federal Adalet Bakanlığı’nın bilirkişi raporu hazırlanıncaya kadar soruşturmanın durdurulduğunu açıkladı. Yaklaşık 50 yıl sonra ilk defa gazetecilere yönelik vatana ihanet davasının açılması Almanya’da sert tepkilere sebep olmuş, birçok siyasetçi Başsavcı Range’nin istifasını istemişti.