Alman Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, dün Hamburg’da gerçekleştirilen seçimlerde acı bir sonuç aldıklarını söyledi.

Hamburg’da aldığı yüzde 15,9’luk sonuçla 1959’dan bugüne eyaletlerde en kötü seçim sonucun alan CDU ile ilgili sonucu değerlendiren Merkel, “Hamburg’da tek başına yönetimde olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Belediye Başkanı Olaf Scholz, iktidarı elinde bulundurmanın avantajını kullandı. Bizim için de acı bir sonuç oldu." değerlendirmesinde bulundu.

CDU’nun Hamburg’da güçlü bir muhalefet olacağını söyleyen Merkel, “Seçimlerde konu bulmak her zaman kolay değildir. Sizin için önemli olan konu seçmeni harekete geçirmeyebilir. Önemli olan konu, seçmenin ilgisini çekendir." dedi. Scholz’un koalisyon kurmak zorunda olduğunu hatırlatan Merkel, SPD’nin seçim öncesi Yeşiller ile koalisyon kuracağını açıkladığını ve CDU’nun iyi bir muhalefet olacağını kaydetti.

CDU’nun eski koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti'nin (FDP) Hamburg’da tekrar Meclis’e girmesini de değerlendiren Başbakan Merkel, "FDP, iyi bir tecrübe yaşadı. Onlara Federal Meclis’e giremedikleri zaman pes etmemelerini tavsiye etmiştim. Hamburg’da tekrar geri gelebileceklerini gösterdiler. Pes etmemeliler." ifadesini kullandı.

Euro karşıtlığı ile tanınan popülist parti Almanya için Alternatif ’in (AfD) ilk defa bir batı eyaletinde Meclis’e girmesi hakkında da konuşan Merkel, AfD’nin başarısının Euro karşıtlığı olup olmadığını bilmediğini fakat AfD’ye oy verenlerden büyük bir kısmın daha önce sandığa gitmeyenler ve az bir kısmının da CDU seçmeni olduğunu söyledi.

Merkel, AfD’nin Hamburg Meclisi’ne girmesine rağmen aldığı oy oranıyla başarılı olamadığını ifade etti. Eyaletlerde ve özellikle büyükşehirlerde bir türlü istediği başarıyı yakalamayan ve birçok büyükşehrin yönetimini SPD’ye kaptıran CDU, parti bünyesinde özel şehirler sorumlusu atadı.