Almanya Başbakanı Angela Merkel, anne babalar için büyükanne ve dedenin desteğinin çok önemli olduğunu söyledi. Birçok anne-babanın ihtiyaç duyduğu anlarda büyükanne ve dedenin çocuğun bakımını üstlendiğini, aynı şekilde çocuklarında da büyükanne ve dedeye severek gittiklerini söyleyen Merkel, “Çünkü çocuklar için büyükanne ve dedelerinin yanı evdeki gibi çok katı kuralların olmadığı bir yer. En azından benim için öyleydi.” dedi.

11. Yaşlılar Günü’nün açılış konuşmasını yapan Başbakan Merkel, çocuklar için büyüklerin çok önemli olduğunu, dede ve büyükannenin de torunlarının desteğini almaktan mutlu olduklarını söyledi. Merkel torunlarla büyükanne ve dedelerin arasındaki ilişkiyi “Bu güzel bir tecrübe“ sözleriyle değerlendirdi.

Geçtiğimiz haftalarda Almanya’nın birçok şehrinde gerçekleştirilen anaokulu öğretmenleri grevini hatırlatan Merkel, bu durumda büyükanne ve dedelerin büyük destek olduğunu dile getirdi. Bir ailede sorumlulukların paylaşılmasını 'büyük bir şans' olarak nitelendiren Merkel, birçok yerde yaşlı insanların kan bağı olmadığı halde çocuklara gönüllü olarak bakmaktan mutlu olduklarını bunun da nesiller arasında iletişimi kuvvetlendirdiğini vurguladı.

Merkel şöyle devam etti: “Ülkemize gelen ve ‘Misafir işçi’ olarak anılan ilk nesil insanlar bugün yaşlandı. Onlar ülkemize inanılmaz ölçüde çok önemli katkılar verdiler ve Almanya’yı kendilerine yeni vatan kabul ettiler. Bu nedenle gelecek Uyum Zirvesi’nde göçmen kökenli yaşlıların sorunlarını ve beklentilerini özel olarak ele alacağız.” dedi.