Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinde 150 bin kişi kapasiteye kadar insan onuruna yakışan mülteci kabul merkezleri açılacağını söyledi. Mülteci Zirvesi’nde göçmenler için bütçenin ve personelin artırılması kararı da çıktı.

Almanya'da Büyük Koalisyon ortakları genel başkanlarının gerçekleştirdiği Mülteci Zirvesi’nde önemli kararlar alındı. Sığınmacıların yerleştirilmesi, sağlık bakımı ve diğer giderler için federal hükümet, toplam 6 milyar Euro ek bütçe ayıracak. Federal bütçeden 2016 yılı için 3 milyar Euro bu konuya yönlendirilecek, ayrıca eyalet ve belediyelere 3 milyar Euro destek sağlanacak.

İktidar ortakları Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), 2015 yılı için 500 milyon Euro’luk bütçeyi 1 milyar Euro’ya çıkartmıştı. Bunun yanı sıra Federal Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesine krizlerin önlenmesi ve sorunların çözümü için 400 milyon Euro eklenecek. Büyük Koalisyon, ayrıca Federal Polis’e 3 bin ek kadro verilmesini kararlaştırdı. Bunun yanı sıra Federal Gönüllüler Hizmetinde yeni 10 bin kişilik kadro oluşturulacak. Almanya’ya gelen mültecilerin işlemlerini yürüten Federal Göçmen ve Mülteciler Dairesi’ne ek kadro alımını hızlandırmak için bürokrasi işlemleri asgari dereceye indirilecek.

İNSAN ONURUNA YAKIŞAN MÜLTECİ KABUL YURTLARI YAPILACAK

Mülteci Zirvesi’nde alınan kararları kamuoyuna duyuran Başbakan Merkel, öncelikle hafta sonu sayısı on bine yaklaşan Suriyeli mültecileri karşılayan belediyeler, polisler ve gönüllü vatandaşlara teşekkür etti. “Fedakârca mültecilere kucak açan herkese teşekkür ediyorum.” diyen Merkel, gelen mültecilere gösterilen ilginin Almanya’nın dış dünyadaki imajına olumlu katkı verdiğini söyledi. Mülteci sayısındaki artışa değinen Başbakan Merkel, kış aylarında sığınmacıların kalabileceği 150 bin kapasiteye kadar mülteci kabul merkezleri açılacağını ve bu merkezlerin de insan onuruna yakışan şekilde olması gerektiğini ifade etti.

GÜVENLİ ÜLKE LİSTESİNE YENİ ÜLKELER EKLENECEK

Arnavutluk, Kosova ve Karadağ’ın da güvenli ülkeler listesine eklenmesi konusunda fikir birliği sağlandığını söyleyen Merkel, bu listeye alınan Balkan ülkelerinden gelen sığınmacıların hızlı bir şekilde geri gönderilmesi gerektiğini söyledi. Merkel, bu ülkelerden gelenlere iş veya meslek eğitimi sözleşmesi olması halinde Almanya’da kalmalarını sağlayacak alternatif yollar bulunabileceğini de ekledi.

Hâlihazırda Almanya'ya iltica başvurusunda bulunanların yüzde 40’dan fazlası Balkan ülkelerinden geldiği belirtiliyor. İltica başvurusunda bulunanlar ve geçici oturumu olanların kiralık işçi (Leiharbeit) olarak çalışmaları 3 ay sonra mümkün olacak. İş Merkezleri de (Jobcenter) mültecilerin istihdamı için ek personel alacak.

ALMANYA AB’DE ORTAK MÜLTECİ POLİTİKASI İSTİYOR

Koalisyon ortakları Avrupa Birliği nezdinde ortak bir mülteci politikası uygulanması konusunda anlaştı. Merkel ile birlikte basın toplantısı gerçekleştirilen SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, mülteci krizinin tek tek Almanya, Fransa ya da Avusturya’nın sorunu olmadığını ve AB’nin bu soruna ortak çözüm bulması gerektiğini söyledi. Gabriel, korunmaya muhtaç olmayan Balkan ülkelerinden gelenlerin ise Almanya’yı terk etmesi gerektiğini kaydetti.

Mülteci Zirvesi’nde ayrılan bütçenin nasıl harcanacağı ve yapılması gereken yasal reformların içeriği 24 Eylül’de federal ile eyalet yönetimlerinin ortaklaşa gerçekleştireceği Mülteci Zirvesi’nde kararlaştırılacak.