Almanya Başbakanı Angela Merkel mülteci karşıtı gösterilerin taşkınlığa dönüştüğü Heidenau şehrini ziyaret etti. Yaşanan olayların utanç verici olduğunu söyleyen Merkel, sığınmacılara karşı insan onuruna yakışır bir şekilde davranılması gerektiğini vurguladı. Merkel, bu ilkeye aykırı hareket edenlere karşı ‘sıfır tolerans’ gösterileceğinin altını çizdi.

Angela Merkel, Saksonya Başbakanı Stanislaw Tillich ve Heidenau Belediye Başkanı Jürgen Opitz ile birlikte mülteci yurdun ziyaret ederek sığınmacılarla görüştü.

Heyetin yurt ziyareti sırasında bazı göstericilerin Merkel’i yuhalaması ve ‘Biz ayak takımıyız’ diye tezahürat yapması dikkat çekti. Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti lideri ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel de Heidenau’yu önceki gün ziyaret etmişti. Mülteci yurtları karşıtı gösteri yapanları ağır eleştiren Gabriel, bunlar hakkında ‘ayak takımı’ ifadesini kullanmıştı.

"ALMANYA'NIN KARANLIK YÜZÜ"

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ise başkent Berlin’de mülteci kayıt merkezinin ziyaret etti. Yaklaşık 500 sığınmacı için tahsis edilen eski belediye binasını gezen Gauck, iltica başvurusunda bulunan ve onlara yardımcı olmaya çalışan personel ve fahri görevlilerle görüştü. Mülteci yurtlarına yapılan saldırıları, yabancı düşmanı şiddet eylemlerini sert dille eleştiren Gauck, sağcı şiddeti ‘Karanlık Almanya’ diye değerlendirdi. Mültecilere yardımcı olmaya çalışanlar hakkında övgü dolu ifadeler kullanan Cumhurbaşkanı, sayıları yüz binlerce olan fahri yardımcıların ‘Aydın Almanya’nın yüzü olduğunu vurguladı.

Almanya'nın bunlar sayesinde başı dik yürüyebileceğinin altını çizen Gauck, “Bu şekilde tüm sorunların üstesinden gelebiliriz.” dedi.

SALDIRILAR SÜRÜYOR
Diğer taraftan ise Mecklenburg-Vorpommern eyaletindeki Parchim kentinde bir mülteci yurduna bıçaklı iki kişi korku saçtı. Yurda zorla girmeye çalışan iki kişinin birinin elinde 20 santim uzunluğunda bıçak taşıdığını gören sığınmacılar güvenliği haberdar etti. Polis tarafından yakalanan ve haklarında soruşturma başlatılan şahısların 29 ve 31 yaşlarında olduğu, alkol aldıkları, yabancı düşmanı ifadeler kullandıkları tespit edildi. Leipzig’de ise dün 56 sığınmacının yerleştirilmesi düşünülen bir binaya kundaklama girişimi yapıldı.

Olay yerine gelen itfaiye ateşin tüm binaya yayılmasını önledi. Yapılan açıklamalara göre sadece bir odada hasar oluştu, saldırganın kimliği henüz belirlenemedi.