Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Nazi Almanya’sına karşı Sovyetler Birliği’nin kazandığı Zaferin 70’inci yılı vesilesi ile kutlamalardan bir gün sonra Moskova’ya geldi. Kremlin duvarları dibinde bulunan meçhul asker anıtına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile çelenk bırakan Merkel, Rusya’ya karşı olmadıklarını, Rusya ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını göstermek için Moskova’ya geldiğini söyledi.

İkili görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Merkel, “Ben bugün yaptığım ziyaretle Rusya’ya karşı olmadığımızı, Rusya ile birlikte çalışmak istediğimizi göstermek istedim… Suriye’de yaşanan iç savaş başta olmak üzere, tüm uluslar arası sorunların çözümü açısından Rusya ve Almanya adına büyük beklentiler var.” dedi.

Ulusal-Sosyalist Almanya’nın hataları yüzünden Sovyet ve diğer halklardan yaşamını yitiren milyonlarca kurbanın önünde eğildiğini ifade eden Merkel, “Bizler onu hatırlamak ve ders almak konusunda sorumluyuz… Kırım’ın ilhaklı ve Doğu Ukrayna’da yaşananlar temel farklılıklar olsa da değerlendirdik. Rusya halkı ile konuşurken bu tarihi hatıraya saygı duymak önemli. Bizim Sovyetler Birliği’ne ne denli acı verdiğimizi biliyorum ve farkındayım.” değerlendirmesinde bulundu.

Hatalarının milyonların yaşamını yitirmesine neden olduğunu kabul ettiğini ifade eden Merkel, Kızıl Ordu’nun Almanya’nın faşizmden kurtarılmasında büyük katkısı olduğuna değindi.

PUTİN: YEMEN’DE OLUNCA DARBE, UKRAYNA’DA OLUNCA DEĞİL

Dünyada çatışmaların değerlendirilmesinde ortak yaklaşımların ve kriterlerin olması gerektiğini savunan Putin de yaptığı konuşmada, “Yemen’de bir darbe oldu. Cumhurbaşkanı iktidardan indirildi. Diğer ülkeler bu konuda işbirliğine gitti. Onlar bunu bir darbe olarak tanımladı. Ukrayna’da darbe gerçekleşmesinin ardından eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e yönelik çok eleştiri duyduk ve darbeyi yapanlara destek verildiğini gördük…” eleştirisi getirdi.

Benzer durumlara farklı standartların uygulanması durumunda hiçbir konuda anlaşma sağlanmasının imkansızlığına değinen Putin, uluslar arası olaylarda güçlü ya da yumruğu olanın değil, uluslar arası hukuk prensiplerinin tüm uluslar arası toplumu kuşatacak şekilde uygulanmasının önemine değindi.

UKRAYNA’DA TARAFLAR ARASINDA DOĞRUDAN DİYALOG KURULMALI

Kiev’in Donbas’a yönelik ekonomik blokajını sonlandırması gerektiğini ifade eden Putin, çatışan taraflar arasında doğrudan diyalogun önemine değindi. 12 Şubat’ta Minsk Anlaşması’nın imzalanmasının ardından Ukrayna’da durumun daha sakin olduğunu, ancak problemlerin devam ettiğini belirten Putin, “Krizin kalıcı çözümü Kiev, Donetsk ve Lugansk arasında doğrudan diyalogla mümkün. Ekonomik blokajın sonlandırılması önemli. Finansal ve bankacılık bağlarının yenilenmesi gerekiyor. Ülkenin doğu bölgesi ile ilgili anayasal reform şart.” hatırlatmasında bulundu.

Ukrayna’da barışın sağlanması için Minsk Anlaşması’nın uygulanmasından başka yol olmadığına değinen Merkel, iki tarafta da ateşkes ihlallerinin görüldüğünü, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı.