Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Ukrayna krizi nedeni ile AB olarak Rusya’ya karşı aldığı yaptırım kararlarını şu anda iptal edemeyeceklerini belirtti. Yaptırım konusunda net tavrını koruyan Merkel diğer yandan Berlin’in Moskova ile olan yapıcı ilişkilere geri dönmesini arzu ettiğini söyledi.

Deutsche Welle kanalına konuşan Almanya Başbakanı, Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan batılı şirketlerin de olumsuz etkilendiğini söyledi. Merkel, “Biz yaptırımları kaldırmamıza olanak sağlayacak olan siyasi şartların oluşmasından yanayız. Uluslararası hukukun ihlal edilmesinden ve şu ana kadar süren istikrarsız durumdan dolayı bu sorunun çözülmesi aşamasına henüz ulaşamadık.” ifadelerini kullandı.

Moskova ile yapıcı işbirliklerine geri dönmek istediklerini de kaydeden Merkel, “O kadar çok uluslararası sorunumuz var ki, biz Rusya ile ortak hareket etmek istiyoruz.” açıklamasında bulundu. Suriye krizine de değinen Merkel, Rusya’nın Suriye’deki krizin çözümünde önemli bir rol oynayabileceğini dile getirdi.

Batılı ülkeler (AB, ABD, Kanada) Rusya’nın Ukrayna politikalarından dolayı Mart 2014’ten bu yana Rusya’ya çeşitli yaptırımlar uyguluyor. Rusya da Batılı ülkelerden gıda alımını durdurdu. Moskova Ukrayna krizi nedeni ile uygulanan yaptırımların temelsiz ve hukuka aykırı olduğunu savunuyor.