Almanya Başbakanı Angela Merkel, selefi Gerhard Schröder’in hayatını anlatan kitabın tanıtımını yaptı. 19 sene siyasi rekabet halinde oldukları Schröder'in kitabını tanıtımında konuşan Merkel, Schröder’in Almanya için yaptıklarını takdir ettiğini belirtti.

Angela Merkel, özellikle Schröder'e ve partisine iktidarı kaybettiren sosyal reformları içeren Ajanda 2010'un Almanya'nın dünyada krize rağmen bugünkü ekonomik ve sosyal refahının alt yapısını oluşturduğunu söyledi. Schröder'le birlikte anılan Agenda 2010 için Merkel, geriye dönüp bakıldığında Schröder'in doğru kararları zamanından önce verdiğinin görüldüğünü söyledi.

Zamanında seçmen tarafından kötü karşılanan ekonomik reformlar içeren ve 2003'te başlatılan "Ajanda 2010" planı, Almanya'nın en büyük ekonomisinin bugünkü sağlam haline kavuşmasındaki en önemli etkenlerden biri olarak görülüyor.

Başbakan Merkel, Schröder'in sıkıntılı ve zor şartlarda yetişip başbakan olan Schröder'i başarısından dolayı tebrik etti. Selefi Schröder'in seçim kampanyalarını başarılı bulduğunu söyleyen Başbakan Merkel, Schröder'in pragmatik bir siyasetçi olduğunu dile getirdi. 2005 seçimlerinde iktidarı kaybeden Schröder'in parti başkanlığını ve siyaseti bırakmasının kendisi için sürpriz olduğunu ifade eden Merkel, "Doğrusu şaşırmıştım. Parti başkanlığını bırakıp siyasete veda etmesini beklemiyordum." dedi.

Eski Başbakan Schröder'i başarılı bulduğunu dile getiren Merkel, bir gazetecinin "Şu an kabinenizde Schröder gibi birisini ister miydiniz?" sorusuna Schröder'in aktif siyasetten çekilme kararını aldığı hatırlatarak cevap verdi.

"İlk ne zaman Başbakan olmak istediniz?" sorusuna ise Merkel, Eski Başbakan Helmuth Kohl hakkında çıkan bağış skandalının yaşandığı anlarda Almanya'ya başbakan olmayı istediğin ve sonra partisi Hıristiyan Demokratik Birlik'e başkan olduğunu ve doğal olarak başbakan adayı haline geldiğini aktardı.

"MÜLTECİ KRİZİ DE MERKEL'İN SONU OLUR MU?"

Eski Başbakan Gerhard Schröder ise güçlü ve hırslı olmayı annesinden öğrendiğini söyledi. Annesinden hiç dayak yemediğini vurgulayan Schröder, ailesinin ekonomik durumunun iyi olmamasına rağmen başbakan olmasının Alman toplumunun açık bir toplum olmasından kaynaklandığını, çocukların başarılarının ailenin ekonomik durumuna bağlı olmaması gerektiğini söyledi.

Avrupa'nın mülteci kriziyle sınav verdiğini belirten Schröder, Almanya'nın bir an önce Göç Yasası'nı çıkarması gerektiğini kaydetti. Bir gazetecinin "Ajanda 2010, siyasi olarak sizin sonunuz olmuştu. Mülteci krizinin de Merkel'in siyasi hayatını bitirebileceğini düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine ise siyasilerin bazen kendi geleceklerinden ziyade ülkeleri için risk aldıklarını ve dünyadaki gelişmelere kayıtsız kalamadıklarını dile getirdi.