Almanya'da urtlarda yer kalmadığı için çadırlara yerleştirilen binlerce mülteciyi soğuk kış şartları bekliyor. Federal hükumet, imar yasasında yapacağı değişiklikle kullanılmayan başta okul, hava imanı ve banka binalarını hızlı şekilde konaklamaya elverişli hale getirmeyi planlıyor.

Almanya'ya hafta sonu 25 bine yakın mültecinin giriş yapması ve mülteci yurtlarının kapasitelerinin çoktan aşılması, başkent Berlin'de ve eyaletlerde "Mülteciler kışı nerede geçirecek?" sorusunu gündeme getirdi. Yıl sonuna kadar geleceklerin sayısının 800 bine ulaşacağının tahmin edilmesi mültecilerin konaklama sorunun büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

ÇADIRLAR KIŞ ŞARTLARINA UYGUN DEĞİL

Almanya'nın birçok şehrinde çadır köyleri oluşturulmaya başlandı. Çoğunluğu Suriye'den gelen mülteciler çadırlara yerleştiriliyor. Fakat çadırların dondurucu soğuklarda yaşamaya elverişli olmayacağı ifade ediliyor. RBB radyosuna açıklamada bulunan Brandenburg Eyaleti İçişleri Bakanı Sözcüsü Ingo Decker, "Çadırlarda hava sıcaklığı 0 dereceye kadar yaşanabilir. Daha soğuk şartlar iyin uygun değil. Fakat mülteci sayısındaki artış kışı çadırlarda geçirmekten başka çare bırakmıyor." ifadeleriyle durumun ne kadar dramatik olduğunu özetledi.

KONTEYNER SİPARİŞLERİNDE PATLAMA

Mültecilerin konaklama sorununa en pratik çözümlerden birisi konteynerler olarak öne çıksa da, aşırı talep nedeniyle konteyner teslimatının Ocak 2016'dan önce yetişmesinin zor olduğunu belirtiliyor. Ayrıca ihale ve yapı yasasındaki şartlar nedeniyle, devletin satın alacağı milyon Euro'luk ihalelerin sonuçlanmasının üç aya yakın sürdüğü bu nedenle konteyner ihalelerinin uzun sürdüğü ifade edildi.

MERKEL: İNSAN ONURUNA YAKIŞAN MÜLTECİ YURTLARI KURULACAK

Başbakan Angela Merkel, Almanya'nın hızlı şekilde 150 bin kişinin konaklamasına imkân tanıyacak insan onuruna yakışan yurtlar kurulacağını söyledi. Bunun için ilk adım olarak İmar ve Yapı Yasası'nda değişiklik yapılacak. Almanya genelinde bir standart belirlenerek, boş binaların, havalimanlarının, okulların hızlı şekilde yerleşim yeri haline getirilmesi planlanıyor. Yasa değişikliği ile federal yönetim eyaletlerin yetkisini paylaşacak.

Diğer taraftan belediyeler çadır yerine hazır salonlar inşa edilmesi için girişimlerde bulunuyor. Başkent Berlin'de 300 kişinin kalabileceği hazır salon hizmete sunuldu. İçerisinin otomatik olarak havalandırıldığı kış şartlarına kısmen dayanıklı salonların üretici firma tarafından haftada bir adet teslim edilebileceği fakat sadece yatmak için düşünüldüğü için çözüm olmayacağı ifade ediliyor. Birçok yerde boş okul, banka ve boş havalimanı binalarının mültecilere kullanım için devredileceği fakat binaların ısınma, su ve kullanıma elverişli hale getirilmesinin zaman alacağı belirtiliyor. Başbakan Merkel yaptığı açıklamada Almanya'nın ihtiyaç olduğu durumlarda hızlı olabildiğini bu konuda da başarılı olacağını ifade ederek kış gelmeden mültecilerin uygun yerlere taşınacağı konusunda iyimser konuşuyor.

20 BİN MÜLTECİ GELDİ 10 BİN DAHA BEKLENİYOR

Öte yandan hafta sonu yaklaşık 20 bin mültecinin geldiği Almanya'ya önümüzdeki günlerde 10 bin daha geleceği tahmin ediliyor. Pazartesi günü 4 bin mültecinin geldiğini duyuran Bavyera Radyosu, Salı günü ise gelenlerin sayısının yüzlere indiğini belirtti.

Almanya'nın yıllık 500 bin mülteciyi rahatlıkla kabul edebileceğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, ZDF'e yaptığı açıklamada "Yıllık yarım milyonluk mülteciyi kaldıracak kapasitemiz olduğuna inanıyorum. Hatta daha fazla." dedi. Gabriel, Almanya'nın uzun vadeli mülteci kabul edecek gücü ve dayanıklılığının olduğunu ifade etti.