Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in 6 Şubat’ta Moskova’ya olağanüstü bir ziyaret gerçekleştirecekleri, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik yeni bir teklifte bulunacakları açıklandı. Interfax’a konuşan kaynağa göre, Üçlü Temas Grubu (Rusya, Almanya, Fransa) Ukrayna’da krizin dondurulmasını isteyecek. Merkel ve Hollande, Moskova’dan önce Kiev’e de uğrayacak.

Hollande ve Merkel’in Avrupa bakış açısı ile öneride bulunacağını ifade eden kaynak, “Burada Donbas için Moldova’nın Transdinyester bölgesinde olduğu gibi bir statü teklif edilebilir. Bu temelde sorunun dondurulması anlamına geliyor.” dedi. Kaynak tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri’nin teklifi kabul etmeleri konusunda endişeleri olduğunu söyledi.

Acil Moskova ve Kiev ziyareti ile ilgili değerlendirmede bulunan Hollande, “Merkel ve ben yeni bir inisiyatif ve öneride bulunmaya karar verdik. Bu Ukrayna krizinin çözümünde toprak bütünlüğünün korunmasını temel alıyor. Biz Ukrayna ve Rus liderlerle Kiev ve Moskova ziyaretlerinde konuyu ele alacağız.” dedi.

Kiev’de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Ukrayna yönetimi ile ülkenin doğusunda yaşanan krizi müzakere ediyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı idari yardımcısı Valeri Çali, Minsk anlaşması temelinde Almanya ve Fransa liderlerinin girişimini destekleyeceklerini, etkin bir mekanizma kurulmasının önemli olduğunu söyledi. 6-8 Şubat’ta Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde de konunun ele alınacağını belirten Çali, görüşmelerle ilgili ihtiyatlı iyimser olduklarını vurguladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun da katılımı ile dörtlü bir zirve yapılması için henüz erken olduğu belirtiliyor.

KREMLİN ZİRVEYİ DOĞRULADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dmitri Peskov 6 Şubat’ta üçlü bir zirve yapılacağını doğruladı. Peskov, “Yarın Moskova’da Putin, Merkel ve Hollande’nin üçlü bir zirve yapacağını doğrulayabilirim. Burada Doğu Ukrayna’da son günlerde şiddetlenen iç savaşın sona ermesi için acil alınacak tedbirler masaya yatırılacak.” dedi.

Doğu Ukrayna’da ayrılıkçı güçlerle yerel milis güçler arasında devam eden iç savaşta son 24 saatte 7 Ukrayna askeri daha hayatını kaybetti. Ateşkes, ağır silahların geri çekilmesi, esirlerin takası ve insani yardımların ulaştırılması konusunda Minsk’te yapılan zirvede anlaşma sağlanamamıştı. BM verilerine göre 5 bin 358 kişi bugüne kadar yaşamını yitirdi.