Başbakan Angela Merkel, Wuppertal'de Kuzey Ren Vestfalye (KRV) Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) tabanı ile partisi için planladığı yeni reformları konuştu. ‘CDU'nun Geleceği’ başlıklı buluşmada partililer Merkel'e son gelişmelerden dolayı taşıdıkları endişeleri dile getirdi. Endişelere teker teker cevap veren Başbakan Merkel, iltica için geçerli sebebi olan mültecilerin Almanya'da kalabileceğini söyledi. Merkel, iltica için geçerli sebepleri de terör, şiddet ve savaş olarak sıraladı. Başbakan Merkel'in, ‘İltica için geçerli sebebi olmayanların Almanya'yı terk etmesi lazım. Kalma izni alanların da Almanya'nın kurallarına uymaları zorunludur.' ifadeleri CDU’lular tarafından beğeni ile karşılandı.

CDU Genel Başkanı Merkel mülteci akını konusunda, "Gelişmeleri düzene koymak, organize etmek ve sorunu çözmek ancak uluslararası partnerlerle mümkündür." cümlesini burada da tekrarlayarak bunun için zamana ihtiyaç olduğunu dillendirdi. Başbakan, konuşmasının devamında o zamana kadar da 'çok önemli ve ağır milli bir gayrete ihtiyaç' duyulduğunun altını çizdi. ‘CDU'nun Geleceği’ buluşmasında Merkel'in politikalarına eleştiriler olsa da genel manada tabanı arkasına aldığı yorumları yapıldı.

Mülteciler konusunda aykırı seslerin yükseldiği bu dönemde, Merkel'in partisinin KRV tabanının desteğini alması önemli görülüyor. Aralık ayında Karlsruhe'de parti yönetimi bir araya gelerek komisyon başkanlıkları ve reformları gündeme alacaklar. CDU'lu bu kurmaylar arasında KRV CDU lideri Armin Laschet'te yer alacak. Laschet, Merkel'in KRV tabanı ile buluşmasını 'temelde bir karşı çıkma yok' sözleri ile özetledi.