Başbakan Merkel “Yunanistan’a Euro bölgesi üyesi olarak güzel gelecekler diliyorum.” diyerek Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkarılmayacağı mesajı verdi. Yunan hükümetine ‘Troyka’yla işbirliği yap’ çağrısı yapan Merkel, işsizlikle mücadele için büyümenin şart olduğunu hatırlattı.

Almanya’nın önderliğinde Avrupa Komisyonu (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan Troyka’nın 2010 yılında devlet iflasını engellemek amacıyla Atina’y aaktardığı 240 milyar Euro tutarındaki yardım programı ile oluşan ‘Yunanistan krizi’ devam ederken, Başbakan Angela Merkel’in “Yunanistan’a Euro bölgesi üyesi olarak güzel gelecekler diliyorum.” şeklindeki çıkışı AB piyasalarını rahatlattı. Merkel, “işsizlikle mücadelenin tek yolunun ekonomik büyüme olduğunun” ise altını çizdi.

AB Yatırım Bankası tarafından dün Berlin’de düzenlenen uluslararası bir konferansta konuşan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Almanya Başbakanı Merkel, Yunan hükümetinin reform programıyla ilgili Troyka’nın öne sürdüğü şartları yerine getirmesi gerektiği yönündeki görüşlerini yineleyerek, “Reform programının başarıyla tamamlanması için Yunanistan’a şanslar açıyoruz. Yunanistan birinci reform önerilerinde bulundu. Şimdi ise asıl olan bu önerilerin bölümlere ayrılarak AB Komisyonu, AMB ve IMF’yle bunların konuşulmasıdır. Yunanistan’a Euro bölgesi üyesi olarak güzel gelecekler diliyorum.” dedi.

Açıklamalarının devamında Euro bölgesine üye İrlanda, Portekiz ve İspanya’dan örnekler veren Angela Merkel, bu ülkelerin reform programlarını başarıyla tamamlayabildiklerini söyledi. Merkel, “Bu ülkelerde büyüme oranlarında artışlar elde edildi. İşsizlikle mücadele zor bir konudur. Fakat ekonomik kalkınma işsizlikle mücadelenin koşuludur. AB Yatırım Bankası bu konuda her zaman adım attırıcı ve yardımcı oldu.” diyerek Yunanistan’a mesajlar gönderdi.

“EURO BÖLGESİNDE REFORMLARA İHTİYAÇ VAR”

“Euro bölgesinde reformlara ihtiyaç var.” tespitinde bulunan Angela Merkel, mevcut birliğe üye ülkeler arasında gelecekte “daha sıkı işbirliği yapılmasının zorunlu olduğunu” da sözlerine ekledi. Bütçe konsültasyonunu “madalyonunun bir ucu” olarak nitelendiren Başbakan Merkel, “Kalkınma olmadan başarıların uzun vadede de devam etmesi mümkün değildir.” dedi.

Bu arada aynı programda konuşan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan’ın adını vermeden Yunan hükümetini de oluşturan Sol Partilere " 'AB, sıcak para vermiyor' deniyor. Ben de 100 milyarlarca Euro’yu mobilize etmek isterdim. Ancak AB içinde kalkınma ve yatırımlar olmadan borç açıklarının artırılmasının ve ulusal düzlemde borç dağlarının yükseltilmesinin doğru olduğunu düşünenler yanlıyorlar.” dedi. “Elde olan bütçenin düzenli biçimde ve AB tarafından çizilen çerçeveler içinde kullanılmasının zaruri olduğuna” dikkat çeken Juncker, “Asıl olan yatırımların artırılarak kalkınma ile bütçe açığının kapatılmasıdır.” diye konuştu.